Има ли в испански учебник карта на Европа с нови граници на Русия?

В публикации във Facebook и Telegram се разпространява снимка на карта от учебник по география, за който се твърди, че е испански и от тази година. Според картата Норвегия, Швейцария, Македония и Украйна са част от Европейския съюз, а областите Крим, Херсон, Запорожие и т. нар. Луганска и Донецка народни републики (ЛДНР) принадлежат на Русия. Информация за картата има и в сайта duma.bg под заглавие "Скандал с испански учебници по география: Карта на Европа с новите граници на Русия". Според медията вероятно учебното пособие е издадено в Барселона - столицата на Каталуния.

ТВЪРДЕНИЕ: Испански учебник показва карта на Русия, включваща Крим, Херсон, Запорожие и ЛДНР

При търсене на изображението в Google става ясно, че информацията за новия учебник се разпространява и от редица руски информационни източници. Така например в сайта pikabu.ru се появява цялата снимка на страницата от учебника. В по-добро качество откриваме снимка и в новина в сайта на РИА Новости. В публикациите се твърди, че картата изобразява Руската федерация “в новите ѝ граници”, тоест заедно с временно окупираните територии на Украйна. Окупираните територии, заедно с Русия, са обозначени със светъл цвят, а Украйна и Европейският съюз с тъмно жълто.

Карти в социални мрежи, разпространявани с твърдението, че са от испански учебник и в границите на Русия са включени територии, извоювани от Украйна

При търсене по изображение и ключови думи откриваме, че изображението е страница от учебник по география за шести клас, издаден от Министерството на образованието в Мексико - Secretaría de Educación Pública (учебникът е достъпен и тук). Вижда се и надпис "Impreso еn Mexico" - "Отпечатано в Мексико". 

Първото издание на учебника е от 2010 г., а следващите са отпечатани през 2011, 2014, 2019 г. и 2022 г.

Карта, подобна на показаната на снимките, е от изданието от 2022 г., което е предназначено за учениците през 2022-2023 г. Тя се намира на стр. 15 (виж тук и тук).

От една от снимките, разпространявани в социалните мрежи с твърдението, че са от испански учебник, също става ясно, че картата се намира на стр. 15. 

В учебника обаче ясно се вижда, че областите Херсон и Запорожие, както и така наречените Донецка и Луганска народни републики са част от Украйна. Картата показва, че полуостров Крим също принадлежи на Украйна. Тоест - разпространяваната в социалните мрежи и сайтове снимка е манипулирана.

\

През септември в 4 области на Украйна, които са частично под руски контрол, се проведоха референдуми за присъединяване към Руската федерация, организирани от назначените от Москва власти. Европейският съюз не ги призна и в отговор на действията на Русия наложи санкции за организирането им. Общото събрание на ООН също осъди т. нар. референдуми.Испания също не призна незаконните референдуми.

Не е ясно защо в учебника в Мексико са отбелязани няколко държави, включително Украйна, като членки на Европейския съюз, въпреки че не са част от него.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че в испански учебник има карта на Русия, включваща Крим и територии на Украйна, които Русия обяви, че присъединява след референдуми през септември, е НЕВЯРНО. Причината - разпространяваната снимка на карта от учебник по география е МАНИПУЛИРАНА. В испанските учебници не е била публикувана карта на Русия с областите Крим, Херсон, Запорожие и т. нар. Донецка и Луганска народни републики. Истинският учебник по география, от който е използвана карта за манипулиране на снимката, е издаден в Мексико и в него са допуснати несъответствия единствено с държавите-членки на ЕС. Украйна е изобразена в границите си от 1991 г.

----------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ
Матеуш Моравецки

Полша не е призовавала Източна Европа да прекрати оръжейните доставки за Украйна

Полша не е призовавала страните от Източна Европа да прекратят оръжейните доставки за Украйна, както се твърди в споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация. Публикацията е от сайт, който е без посочен собственик, редакция или адрес, и в нея не се уточнява кой именно представител на полските власти е отправил "призива към Източна Европа"...

публикувано на 23.09.23 в 06:00

Не е вярно, че НАТО и ХААРП стоят зад скорошните опустошителни наводнения

Безпрецедентните наводнения в Европа и в Либия през този месец провокираха разпространението на редица конспиративни теории.  НАТО не искат плажуващи и нарочно са предизвикали наводнението в Царево , се твърди в публикация, споделена многократно във Фейсбук. В друг текст , споделен стотици пъти, се казва, че американската система..

публикувано на 19.09.23 в 06:00

Има ли план за контрол над българите с помощта на цифровото евро?

В публикация в социалната мрежа Фейсбук, която има близо 3 хиляди споделяния, се твърди, че на 22.06.2023 г. министърът на финансите Асен Василев е заявил пред Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум, че България ще приеме дигиталното евро. Според автора на поста Асен Василев е казал пред "Клаук Шваб"..

публикувано на 11.09.23 в 06:00
Демонстрации на бойна техника в гарнизон Казанлък, 6 май 2021 г.

Не е вярно, че 100 български БТР-а са взривени от дронове в Украйна

В публикация, споделена стотици пъти във Фейсбук, се твърди, че 100 български БТР-а са взривени от руски дронове в Украйна. Според статията, която може да бъде прочетена  тук , информацията идва от украинската национална телевизия. От публикацията става ясно, че „атаката“ е станала на 28 юли сутринта. По-надолу в текста можем да прочетем,..

публикувано на 23.08.23 в 06:00

Искал ли е ЕС да забрани българския розов домат?

В българското обществено пространство периодично се появяват твърдения, че Европейският съюз ще забрани някой традиционен продукт, смятан за символ на „българщината“. През годините се разпространяваха такива митове за ракията, шкембе чорбата, розовия домат. Не беше подминат и дюнерът, който е популярна улична храна в много държави в Европа. Едно от..

публикувано на 16.08.23 в 06:00

Устремилa ли се е Франция към Фрекзит?

Споделена над 2800 пъти публикация във Фейсбук внушава, че Франция се насочила към Фрезкит (по аналогия с Брекзит - британското напускане на Европейския съюз – б.р.). "Началото на края - Франция иска Фрекзит. Френският народ вече иска да излиза от корумпирания и прогнил ЕС, но това не пречи на България да се натиска за еврозона и за..

публикувано на 10.08.23 в 06:00

Крият ли властите в Гърция умишлени палежи с дронове?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук уличава неизвестни в умишлени палежи на горите в Гърция. С предупреждение "Извънредно" и множество удивителни авторът пише: "Гърция днес. Нищо от това не се показва по телевизорите! Това е само началото!!! Умишлени палежи с дронове и 48 градуса скоро." Твърдение: Властите крият, че умишлени палежи с..

публикувано на 07.08.23 в 06:00

Не, това изображение не показва дали сте под стрес

През последния месец във Facebook отново се разпространява изображение, за което се твърди, че е създадено от японски невролог и показва състоянието на наблюдаващия го - спокойно или под напрежение. Изображението е споделяно от много потребители и различни страници още от 2020 г. Намират се и статии в сайтове от 2018 г., в които се твърди, че..

публикувано на 01.08.23 в 06:00
Диана Шошоака

Наистина ли в Полша са отчетени завишени нива на радиация, както твърди румънска сенаторка?

В публикация, споделена над 9000 пъти във Фейсбук, се твърди, че румънската сенаторка Диана Шошоака е коментирала експлозия в склад за боеприпаси в Хмелницки през май тази година като според нея е имало "взрив в складовете за ядрени боеприпаси на НАТО в Украйна". А вследствие на това в Полша са отчетени завишени нива на радиация. Въпреки че..

публикувано на 24.07.23 в 06:00
Изплащане на еднократна помощ за украински бежанци.

Не е вярно, че за украинските бежанци са изхарчени почти 1 млрд. лв. от бюджета

В споделен стотици пъти пост в социалната мрежа Фейсбук от 20 май 2023 г. председателят на партия "Възраждане" Костадин Костадинов твърди, че за украинските граждани, получили временна закрила в България, са предоставени близо 1 млрд. лв. от държавния бюджет. "До момента сме дали почти 1 млрд лв държавни пари за издръжка на украинските туристи",..

публикувано на 18.07.23 в 06:00