Възползват ли се украински бежанци от българското здравеопазване?

Снимка: Алами/Ройтерс

Публикации във Фейсбук коментират история отпреди два месеца, когато 59-годишна бежанка от Украйна, която сега живее в България, роди чрез Цезарово сечение. Част от тях внушават, че по този начин жената се възползва от безплатното българско здравеопазване, тъй като няма здравни осигуровки.

Валерия Яроцкая е бивша балерина, която в разгара на войната в Украйна разбира, че е бременна и бяга от страната. Тя има една дъщеря на 25 години, която е бежанка в Канада.

Ето част от коментарите по случая във Фейсбук (правописът е запазен - б.р):

"Всички знаем, откакто е отпочнала тази псевдо война, какво виждаме по Черноморието. Големи скъпи коли с тъмни стъкла, живеещи на помощи (уж) бежанци в скъпи комплекси. Нали си направиха някаква общност... а не могат да помогнат на свой, защо ние да помагаме, защо ние да сме потърпевшите?";

"Аха, идва сама и ражда на 60 години... племе са тия нахалници, идват и чакат всичко наготово";

"Днес поискаха сведения от БЧК Несебър за тази жена... това е съмнително. Сигурно е някаква измяна... не може да бъде открита".

Бременната Валерия Яроцкая, която e бивша балерина, и част от коментарите по неин адрес във Фейсбук.

Твърдение: Бежанка от Украйна е дошла в България да роди, за да се възползва от безплатното ни здравеопазване

Публикациите в различни сайтове "стъпват" на информация от учредителката на фондация Ukraine support & renovation Наталия Еллис, която през март набираше средства за раждането и операцията на Валерия.

Наталия е основен двигател за помощта за украинските бежанци в Пловдив и благодарение на нейните усилия в града бе създаден "Втори дом" в бившата Белодробна болница, която община Пловдив предостави безвъзмездно за настаняване на украинци.

За секциото на Валерия бяха нужни между 3000 и 6000 лв. Само за няколко дни бяха събрани 10 715 лв. по банкова сметка, 453 евро в Pay Pal и още 7000 украински гривни. Осигурените пари бяха достатъчни както за операцията, така и за покриване на първите нужди на майката и бебето.

В интервю за Радио Пловдив Наталия Еллис категорично опроверга тиражираната информация, че жената е пристигнала в България, за да роди тук безплатно. Тя допълва, че украинките могат да изберат и други държави. В Германия например дори могат да родят безплатно и да получат 2000 евро финансова помощ.

"Всичко е наред благодарение на хората, които се отзоваха....Жената се чувства много добре. Абсолютно не е вярно, че е дошла в България да роди безплатно."

Наталия Еллис допълва:

"Украинците идват в България, защото тук много от хората говорят и руски език, който е близък до украинския.... При нас беше Кели Клементс, заместник на генералния секретар на ООН, и тя отбеляза, че всички украински жени и деца говорят 4 езика - украински, руски, български и английски. Представете си бежанец с 4 езика. Жена с 4 езика може да намери къде да роди", коментира Наталия Еллис.

Заключение

Твърдението, че украински жени идват в България, за да родят безплатно, е НЕВЯРНО.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фрапе срещу сянка на плажа. Вярно ли е, че в Гърция спират с тази практика?

В началото на активния летен сезон една новина притесни сънародниците ни, готвещи се за плаж в Гърция. Позовавайки се на информация в предаването „Тази сутрин“ на bTV изданието за туризъм Travelnews съобщи за „край на практиката - кафе срещу шезлонг в Гърция“. „ 24 часа “ също публикува информацията, но заглавието там е, че се очаква..

публикувано на 08.06.23 в 06:00

Наистина ли учени от БАН са установили, че ракията лекува 7 болести?

Публикация, в която се твърди, че учени от БАН и Медицинския университет в София са установили, че ракията лекува 7 болести, обикаля интернет пространството в последните години. Текстът се появява периодично, като последният е от края на месец април тази година, с твърдението, че ракията лекува не 7, а 9 болести. Публикациите могат да бъдат видени..

публикувано на 04.06.23 в 06:00

Повече ли са чиновниците в България в сравнение с Нидерландия и САЩ?

В споделяна над 1400 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че съотношението между държавните служители и населението в САЩ, Холандия (Нидерландия) и България е най-високо именно у нас. "САЩ: 312 млн. население, 800 000 държавни служители; ХОЛАНДИЯ: 16 млн. население, 20 000 държавни служители; БЪЛГАРИЯ: 7 млн. население, 440 000 държавни служители...

публикувано на 01.06.23 в 06:00

Продава ли се опасна за здравето трапезна сол?

Пост във Фейсбук изразява съмнение за качеството на трапезна сол, продавана в търговски обекти във Видин, както и предположението, че е опасна за здравето на хората. Твърди се, че контролните органи не обръщат внимание на предлагания продукт, който може да причини сърдечни заболявания. Публикацията, придружена със снимки, е споделена в групи в..

публикувано на 31.05.23 в 06:00

Съдържат ли мидите микропластмаса и има ли кой да ги изследва?

Учени от БАН твърдят, че дивите миди по българското Черноморие имат увредено ДНК, а всички миди съдържат микропластмаси. Това е установено при голямо изследване на черните миди и няколко вида бели миди, започнало още през 2016 година.  Твърдение: Всички миди съдържат микропластмаса Учени от БАН са направили проучване в български..

публикувано на 30.05.23 в 11:30

Ще бъдат ли премахнати парите в брой заради нова дигитална валута?

Постове във Фейсбук и публикации в различни сайтове споделяни и коментирани десетки и стотици пъти твърдят, че държави като България, Гърция, Португалия и други са във фаза "проучване", като банковия сектор и инфраструктурата постепенно се подготвят за въвеждането на нова дигитална валута и за премахването на парите в брой. Твърдение:..

публикувано на 29.05.23 в 06:00

Може ли със заповед на НАТО да има мобилизация в България?

В социалните мрежи се появи съобщение че НАТО разпорежда мобилизацията на 30 000 български военни от 20 май 2023 г. Цитира се и номер на заповедта - № 123-НАТО-2023.  Разпространението е чрез препечатване на текст, а не чрез споделяне на документа.  Според съобщението „заповедта“ на НАТО е „на основание чл. 5, ал. 1 от Протокола за действия на НАТО..

публикувано на 23.05.23 в 06:00

Има ли нови изисквания за влизане и пътуване с автомобил в Турция?

Нови изисквания на турските власти за влизане и пътуване в страната предизвикаха стотици споделяния в социалните мрежи. Те се появиха първо в групите за почивка в Турция във Фейсбук, където за източник на информацията е посочено Генералното ни консулство в Истанбул. Най-много коментари провокира следното разпореждане:  "При влизане на турска..

публикувано на 16.05.23 в 06:00

Вярно ли е, че собствениците на нови автомобили вече няма да ги притежават?

В публикации в „Автомедия“ и „България Он Еър“ се твърди, че традиционният бизнес модел за продажба на автомобили е напът да се промени. Това, което досега е било обичайна практика – клиентът купува колата си от търговеца и тя става негова, се оказва пречка за новите стратегии за екологична устойчивост и опазване на околната среда, се..

публикувано на 12.05.23 в 06:00
През лятото на 2020 г. Министерството на туризма сезира МВР за масово паркиране на автомобили върху дюни на плаж „Крапец-север“ и в района.

Позволяват ли административни пропуски унищожаване на дюните на плажа "Крапец-север"?

Дюните са публична държавна собственост и като такава не могат да се приватизират. Основните видове дюни са зараждащи се дюни, подвижни ( бели ) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност ( сиви дюни ) и облесени дюни. Белите, сивите и облесените дюни са обект на по-строго опазване и според Закона за устройството на Черноморското..

публикувано на 05.05.23 в 06:00