Възползват ли се украински бежанци от българското здравеопазване?

Снимка: Алами/Ройтерс

Публикации във Фейсбук коментират история отпреди два месеца, когато 59-годишна бежанка от Украйна, която сега живее в България, роди чрез Цезарово сечение. Част от тях внушават, че по този начин жената се възползва от безплатното българско здравеопазване, тъй като няма здравни осигуровки.

Валерия Яроцкая е бивша балерина, която в разгара на войната в Украйна разбира, че е бременна и бяга от страната. Тя има една дъщеря на 25 години, която е бежанка в Канада.

Ето част от коментарите по случая във Фейсбук (правописът е запазен - б.р):

"Всички знаем, откакто е отпочнала тази псевдо война, какво виждаме по Черноморието. Големи скъпи коли с тъмни стъкла, живеещи на помощи (уж) бежанци в скъпи комплекси. Нали си направиха някаква общност... а не могат да помогнат на свой, защо ние да помагаме, защо ние да сме потърпевшите?";

"Аха, идва сама и ражда на 60 години... племе са тия нахалници, идват и чакат всичко наготово";

"Днес поискаха сведения от БЧК Несебър за тази жена... това е съмнително. Сигурно е някаква измяна... не може да бъде открита".

Бременната Валерия Яроцкая, която e бивша балерина, и част от коментарите по неин адрес във Фейсбук.

Твърдение: Бежанка от Украйна е дошла в България да роди, за да се възползва от безплатното ни здравеопазване

Публикациите в различни сайтове "стъпват" на информация от учредителката на фондация Ukraine support & renovation Наталия Еллис, която през март набираше средства за раждането и операцията на Валерия.

Наталия е основен двигател за помощта за украинските бежанци в Пловдив и благодарение на нейните усилия в града бе създаден "Втори дом" в бившата Белодробна болница, която община Пловдив предостави безвъзмездно за настаняване на украинци.

За секциото на Валерия бяха нужни между 3000 и 6000 лв. Само за няколко дни бяха събрани 10 715 лв. по банкова сметка, 453 евро в Pay Pal и още 7000 украински гривни. Осигурените пари бяха достатъчни както за операцията, така и за покриване на първите нужди на майката и бебето.

В интервю за Радио Пловдив Наталия Еллис категорично опроверга тиражираната информация, че жената е пристигнала в България, за да роди тук безплатно. Тя допълва, че украинките могат да изберат и други държави. В Германия например дори могат да родят безплатно и да получат 2000 евро финансова помощ.

"Всичко е наред благодарение на хората, които се отзоваха....Жената се чувства много добре. Абсолютно не е вярно, че е дошла в България да роди безплатно."

Наталия Еллис допълва:

"Украинците идват в България, защото тук много от хората говорят и руски език, който е близък до украинския.... При нас беше Кели Клементс, заместник на генералния секретар на ООН, и тя отбеляза, че всички украински жени и деца говорят 4 езика - украински, руски, български и английски. Представете си бежанец с 4 езика. Жена с 4 езика може да намери къде да роди", коментира Наталия Еллис.

Заключение

Твърдението, че украински жени идват в България, за да родят безплатно, е НЕВЯРНО.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00