Има ли инвазия на медузи по българското Черноморие?

Снимка: БГНЕС

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители. 

Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на заснетото, но не е получен отговор. Много са и заключенията да не се посещава българско Черноморие, изразявайки притеснение от видяното:
Твърдение: По българското Черноморие се наблюдава концентрация на медузи 

Воден знак на видеото показва, че то е от най-голямата социална мрежа в Русия - ВКонтакте. При търсене там се оказва, че оригиналът на видеото е публикуван на 22 май от руската телевизия РЕН ТВ със заглавие "Медузы заполонили берега Анапы" ("Медузи напълниха бреговете на Анапа"). Пристанищният град Анапа се намира в Краснодарски край - от "другата страна" на Черно море. В публикацията на РЕН ТВ се казва, че жителите на курорта са свикнали с подобни напливи, но въпреки това са изненадани от получената "медуза" от медузи.

За натрупване на медузи по бреговете на Анапа съобщават и други руски медии като "Взгляд", цитирайки РИА Новости. Там се посочва, че според ръководителя на катедрата по водни биоресурси и аквакултура на Кубанския държавен университет Алексей Абрамчук голямата концентрация на медузи в близост до бреговата ивица може да се обясни с действието на активни бури, наблюдавани предишния ден, и с вятъра, който ги концентрира или измива към брега.
По думите на руския учен натрупването на медузи не представлява заплаха за околната среда, тъй като е ежегодно и системно явление в Краснодарския край.

Други руски медии посочват, че става дума основно за широкоразпространената в Черно море вид медуза - ушата аурелия (Aurelia aurita), която е един от най-малко опасните видове медузи за хората.

Дни по-късно - на 4 юни, "Москва 24" също съобщава за отровни медузи по бреговете на Анапа. Телевизионният канал посочва, че според биолозите медузите обичат топла вода и са изтласкани към брега в такова количество заради бури, силен вятър и ниска температура на водата

За информация относно концентрацията на медузи по българското Черноморие се обърнахме към Министерството на околната среда и водите. От там посочват, че до момента в Басейнова дирекция "Черноморски район" (администрация към МОСВ за управление на водите) няма постъпили сигнали от граждани, НПО или други институции за прекомерен брой медузи. 

За това подсказва и един от последните коментари под видеото в TikTok:

Заключение

Твърдението за безпрецедентна концентрация на медузи по българското Черноморие, което се внушава от видеоклип, е НЕВЯРНО. В края на май според руски медии е установена такава концентрация, но по руското крайбрежие на Черно море - край Анапа, Краснодарски край. От българското Министерство на околната среда и водите посочват, че няма сигнали за прекомерен брой медузи по българското Черноморие. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защо цената на електроенергията в България на 25 юни 2024 г. достигна рекордни стойности?

В публикация, споделена в социалните мрежи над 4300 пъти, се твърди, че цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро /MWh, при цена 70-80 евро в други страни. Твърдението провокира стотици негативни коментари. Твърдение: Цената на електричеството в България на 25 юни 2024 г. е била 203,39 евро/MWh В сайта..

публикувано на 15.07.24 в 06:00
Сара Миликен (в средата) заедно с подгласнички в конкурса.

Мис Алабама Сара Миликен е коронясана, но в друг вид конкурс

Скорошното коронясване на наднормената госпожица Сара Миликен за Мис Алабама предизвика информационно земетресение и вълна от вторични трусове във всички социални мрежи, сайтове, електронни медии, таблоиди и дори по-сериозни периодични издания. В България снимката на Миликен също обиколи както социалните мрежи, така и някои вестници и..

публикувано на 08.07.24 в 06:00
Батмобилът от филма

Украинци парадират с Батмобил в Монако?

Споделена наскоро над 1800 пъти публикация с видео във Фейсбук твърди, че неизвестни украинци парадират в Монако с реплика на Батмобила от филма на Тим Бъртън "Батман" (1989 г.), в който супергероят е изигран от Майкъл Кийтън. "Украинските "служители" вече се чудят как да демонстрират богатството си. Батмобил в Монако, с украински..

публикувано на 24.06.24 в 06:00

Принтери или компютри са машините за гласуване?

Дискусията по въпроса принтери или компютри са машините за гласуване у нас се разгоря с пълна сила миналата година, когато имаше и парламентарни и местни избори, но коментари имаше и в месеците преди очакваните евроизбори на 9, които се оказаха вот 2 в 1 (виж тук , тук и тук ). В публикации, разпространени в социалните мрежи, се..

публикувано на 17.06.24 в 06:00

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00