ФЕД не е доволен от скромния икономически ръст

Централната банка на САЩ вижда забавяне в икономиката, така че постигнатият икономически ръст няма да е достатъчен за туширане на безработицата, която годни 10%, а трайно безработните като съотношение са на най-високата стойност в следвоенната история на страната.

Рано сутринта в четвъртък (късно вечерта в сряда щатско време) на събрание на Управителния съвет на банката бе решено да се запази досегашният курс на банката, без да се предприемат мерки по вливане на ликвидност в системата, но стана ясно, че нова програма по изкупуване на активи ще влезе в ход при първите по-сериозни сигнали за забавяне на икономиката.

Най-вероятно този път обект на покупки ще бъдат ипотечни облигации, така че да се намалят лихвите, с които ипотечните организации се финансират, респективно лихвите по новоотпуснатите ипотечни заеми за населението ще се държат на ниски нива.

Досега ФЕД най-често купуваше на вторичния пазар държавни ценни книжа, а сега ще таргетира ипотечните облигации, надявайки се паричните стимули по-бързо да достигнат до населението и да задвижат икономиката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25