Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ.

Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна спрямо "зелените пари" около 19,900 песо за долар на фона на опасения, че евентуална победа на Доналд Тръмп в президентската надпревара ще заплаши мексиканския износ към нейния основен търговски партньор в лицето на САЩ.

След края на днешния първи президентски дебат обаче, мексиканското песо поскъпна с близо 2% към 9-дневен връх около 19,4323 нивото, отбелязвайки най-солиден дневен ръст от февруари насам.

Това сякаш е знак, че участниците на капиталовите пазари оценяват, че кандидатът на Демократическата партия - Хилари Клинтън се е представила по-добре от нейния конкурент от Републиканската партия - Доналд Тръмп на първия от трите президентски дебата в САЩ.

                                                                                              Графика на щатския долар спрямо мексиканското песо

Снимка

С началото на американската президентска надпревара мнозинството инвеститори в световен план предполагат, че ако Тръмп вземе предимство в предизборните дебати, това ще се отрази негативно на т.нар. "рискови" финансови активи (на инвестициите в по-доходни, но и по-рискови финансови инструменти), докато евентуална победа на Клинтън би била в подкрепа за "риск-апетита" на финансовите пазари.

Поради това не е изненада, че оценката на инвеститорите за по-успешно представяне на кандидата на демократите в днешния дебат, оказва подкрепа и за т.нар. "рисково-зависими" валути като австралийския и новозеландски долари.

Австралийският долар поскъпва с 0,58% към триседмичен връх от 0,7694 щатски долара, докато новозеландския му събрат се повишава с 0,61% към триседмичен връх от 0,7329 американски долара.

Валутният анализатор на National Australia Bank - Рей Атрил обаче предупреждава, че първоначалната позитивна реакция на валути като мексиканското песо може да се окаже ограничена, тъй като предстоящите след първия президентски дебати проучвания на общественото мнение могат да покажат, че Хилари Клинтън не е успяла да вземе съществена преднина пред нейния претендент в лицето на Доналд Тръмп преди самите избори на 8-и ноември.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканската и канадската валута скочиха след дебата между Клинтън и Тръмп

Мексиканското песо скочи с 2% днес, възстановявайки се от рекордното си дъно спрямо щатския долар и насочвайки се към най-доброто си дневно представяне от февруари насам. Канадският долар също поскъпна като причина за доброто представяне на двете северноамерикански валути е телевизионният президентски дебат в САЩ. В него изглеждаше, че кандидатът от..

публикувано на 27.09.16 в 11:04