Спредовете по италианските книжа се разширяват, което увеличава натиска върху еврото

Еврото падна днес, докато пазарите следят трудния вот около държавните финанси на Италия сред опасенията за задълбочаващата се дългова криза в еврозоната, която може да погълне и Апенините. В същото време швейцарският франк е под натиск заради спекулациите за нови действия на Централната банка, чиято цел е отслабване на валутата. Швейцарският франк се срина срещу еврото и долара, когато председателят на Швейцарската национална банка Филип Хилдербранд заяви, че франкът е все още надценен срещу единната валута. Това увеличи спекулациите, че банката може би планира да вдигне минимума на валутния курс евро-франк, който в момента е 1.20. Анализатори отбелязаха, че последните печалби на франка са били продиктувани повече от развитията в еврозоната и швейцарските банкери би трябвало да вземат под внимание този факт, преди да решат да действат. Въпреки това обаче последните данни, показали дефлация през октомври, дават възможност на Централната банка за нови действия, които да отслабят франка.

Инвеститорите от своя страна продължават да са песимистично настроени спрямо еврозоната, като фокусът се премести от хаотичните опити на Гърция да изпълни задълженията си по спасителната програма към третата по големина европейска икономика Италия, където министър-председателелят Силвио Берлускони се бори за политическото си бъдеще. Спредът по доходността между италианските и германските 10-годишни ценни книжа достигна днес най-високи нива след 1997 година. Всичко това идва ден преди Берлускони да се изправи пред парламентарен вот, в който ще се решава бъдещето му. Противниците на Берлускони заплашват да свалят правителството заради провала със структурните реформи. На валутните пазари еврото е под натиск заради големите италиански спредове, които представляват сериозен рисков фактор. Италия е прекалено голяма икономика, за да бъде в безопасност, а пазарите се опасяват, че политическата несигурност може да доведе до втора жертва на Стария континент.

Еврото се търгува хаотично на пазарите, като първоначално се покачи по време на азиатската търговия до нива 1.3840 срещу долара, след което спадна до 1.3680, а в 15 часа се установи на 1.3755. Според слухове на нивата около 1.3660 има разположени поръчки за покупки на единната валута и това засега ограничава спада. Пазарите обаче явно залагат срещу еврото, тъй като опционните дилъри проявяват интерес към дълготрайни евро пут опции.

В Гърция основните политически партии достигнаха до споразумение за съставяне на коалиционно правителство. Това обаче оказа само краткотрайна подкрепа на еврото, тъй като вниманието се насочи към Италия, която е следващата потенциална жертва. Неспособност на Рим да изплаща дълговете си би довело до далеч по-голям риск за 17-членния евроблок, отколкото представлява Гърция. При продължаващите да нарастват италиански заеми, които в момента са 1.9 трилиона евро обществен дълг, спасяването на икономиката изглежда прекалено голяма и непосилна задача за останалите европейски държави. Междувременно Берлускони се опитва да намери подкрепа за парламентарния вот, който се приема за тест на политическата му сила след унизителната за него среща на Г-20, на която той се съгласи МВФ да наблюдава изпълнението на обещаните реформи в Италия. Според анализатори на „Морган Стенли“ еврото ще поднови спада си и първата цел е зоната около 1.3365, след което нивата при 1.31, които бяха видени в началото на месец октомври. Срещите на Еврогруп и Екофин през тази седмица ще бъдат важни, докато излизащите икономически данни през седмицата ще бъдат следени за нова слабост.

Единната валута обаче е силна срещу швейцарския франк, а данните за инфлацията от Швейцария увеличиха възможностите на швейцарската банка да действа отново, за да ограничи печалбите на валутата си. Евро/франк се търгуваше в следобедните часове на 1.2330. Долар-франк удари 0.9030, преди да се успокои на 0.8970. Долар/йена е на 78.10, като около 78 има интерес за покупки. Според неофициална информация Японската централна банка продължава да интервенира, но вече в малки количества. Припомняме, че миналия понеделник Япония похарчи рекордните за един ден 7.7 трилиона йени, за да ограничи възхода на валутата си.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25