Проблемите на Европа подкрепят златото

Златото поскъпна с почти 1% в понеделник, след като гръцките политици стигнаха до споразумение за формиране на коалиционен кабинет, докато продължаващата несигурност с дълговата криза в еврозоната подкрепи търсенето на жълтия метал.

Основните политически партии в Гърция достигнаха до съгласие за формиране на кабинет на единството, но несигурността относно кой ще го оглави, политическите разделения и неопределеното време на предсрочните избори остава. В същото време събитията в Италия също задълбочиха негативните перспективи. Премиерът Силвио Берлускони е изправен пред парламентарен вот на доверие заради обществените финанси, след като правителството се провали при реформите за потушаване на дълговата криза.

Инвеститорите се чувстват неуверени относно ситуацията в Европа и като резултат доларът, облигациите и златото са печеливши заради сигурността, която предлагат. Спот цената на метала нарасна с 1.1% до 1772.76 долара за тройунция, което е най-висока стойност след 22 септември. Покачването се дължеше на покупки от фондове, но то беше умерено. Междувременно хедж фондовете и големите спекуланти увеличиха залозите си във фючърси на златото. Активите на най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust нараснаха с 1.513 тона до 1245.004 тона, което е най-висока стойност за последния повече от един месец.

Цената на златото намери добра подкрепа при спада от физическото търсене, тъй като има интерес заради сезона на фестивалите в Индия, както и от Китай.

Цената на петрола сорт „Брент” нарасна в понеделник до 7-седмичен връх заради опасенията около ядрената програма на Иран и надеждите, че гръцкото правителство ще сътрудничи на Европа при потушаването на дълговата криза. Този сорт напредна повече от американския лек суров петрол, независимо че последният завърши на 14-седмичен връх. Премиумът на „Брент” над американския вариант е над 19 долара за барел.

Спорът на Иран със Запада относно ядрената програма на Техеран се усили след доклад на Международната атомна агенция за енергетика към ООН, който се очаква да покаже, че иранската програма е била насочена към създаването на оръжия. Руското външно министерство предупреди, че каквито и да е въздушни удари срещу Иран биха били жестока грешка с непредвидими последици, докато Белия дом заяви, че очаква от доклада да потвърди американските опасения за посоката на иранската ядрена програма.

Английският сорт „Брент” със срок на доставка месец декември нарасна с 2.59 долара до 114.56 долара за барел и достигна 115.23 долара за барел при сетълмента след закриване на борсовата сесия. Това е най-високото интрадневно ниво след 15 септември. Междувременно американският лек суров петрол прибави 1.26 долара и завърши на 95.52 долара за барел, най-високо затваряне след 29 юли и над 200-дневната пълзяща средна на контракта. В следборсовата търговия цената достигна 96.11 долара за барел.

Петрол – технически анализ

След като графиката проби долната тренд линия на дългосрочния възходящ ценови канал, петролът се понижи рязко с повече от 20 долара, за броени дни. Този силен низходящ импулс може да бъде основание за един по-продължителен спад в средносрочен и дългосрочен план.

Първа подкрепа е дъното от 22 август 2010 г. – 70,70 долара за барел, където е разположена и 200МА, следвана от минимума от 13.02.2011 г. в 83.80 и 70.70 - най-ниска стойност от 23.05.2010 г. – 67,10 долара. По-трайно задържане под това ниво ще бъде сигнал за стабилизиране в цената и евентуално по-дълбока корекция към 58 долара за барел.

Първа съпротива пред растежа на черното злато остава последният връх в 115 долара за барел – най-висока стойност от 2 май. Следват 122 долара - най-висока точка от 16.08.2008 г. и 147 – историческият рекорден връх, достигнат в началото на финансовата криза през пролетта на 2008 г.

 

Съпротива

115.00

122.00

147.00

Подкрепа

70.70

67.10

58.30

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15