Ерата на евтиния петрол приключи?

Ерата на евтиния петрол приключи и новата нормалност ще бъде напрегнат петролен пазар, заяви Жозе Габриели, изпълнителен директор на бразилската Петробраз, по време на традиционния форум по въпросите на глобалните енергийни перспективи, който се проведе в Ню Йорк вчера под надслов „Светът в търсене на чистата енергия”. Той каза още, че един от факторите, който може да промени баланса, е по-масовото навлизане на електрическите автомобили.

В дискусиите участваха представители на енергийната индустрия, правителства и анализатори, които се фокусираха върху предизвикателствата и реалностите на зелената икономика и факторите, които влияят от икономическа гледна точка върху нискокарбонните енергийни алтернативи на бъдещето.

Думите на Габриели бяха подети от много от присъстващите, които потвърдиха, че петролните доставки ще стават все по-ограничени, а добивът все по-труден и скъп. Все пак, една от основните гледни точки, около която се обединиха присъстващите, е, че развитието на ВЕИ е преминало през своят начален стадий. Участниците имаха различни мнения за начина, по който ВЕИ могат да се развият най-добре, както и по отношение на степента на държавна намеса в това развитие. Различни са мненията и за това, как глобалното икономическо забавяне ще се отрази на напредъка на ВЕИ. Един от панелистите изрази мнение, че икономическото възстановяване може да намали с една трета дневната консумация на бензин в САЩ, тъй като ще позволи на хората да заменят остаряващите си коли с нови, които са далеч по-икономични.

Според представителя на подразделението на „Арева” за възобновяема енергия, един от начините за преодоляване на стресове в търсенето и предлагането е в интегрирания подход – хибридни решения, които съчетават възобновяеми с традиционни енергийни източници.

Ключов момент в търсенето на чистата енергия е обучението на гражданите по отношение на енергийните реалности. По този начин американският избирател ще насочи избора си към политици, които ще имат по-правилни и балансирани разбирания по отношение на енергийната политика и регулация. Темата Национална енергийна политика е нито на демократите, нито на републиканците, а на американците, заяви един от участниците във форума.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15