Валутните пазари почти без промяна в условията на нисколиквидна търговия

Еврото се търгува в близост до около 11-месечно дъно срещу долара и остава изложено на рискова от нови разпродажби ако Италия срещне затруднения при продажбата на правителствения дълг по-късно през седмицата. Такова развитие би подчертало дълбочината на проблемите с дълговата криза в еврозоната.

Доларът от своя страна е минимално по-евтин срещу останалите валути, но като цяло валутните курсове са почти без промяна при крайно слабата търговия. Пазарите във Великобритания са затворени днес.

При липсата на значими икономически новини и събития през последната седмица на 2011, инвеститорите изчакват италианските аукциони на 3 и 10 годишни облигации, които ще се проведат в четвъртък. Разходите за заемане на средства на Рим се повишиха през последните месеци и това повиши доходността по книжата до нива считани от пазарите за неудържими, които увеличават спекулациите, че Италия ще се нуждае от извънредни помощи. Тя успява да продаде официален дълг на пазарите, въпреки че солидното търсене не спря доходността от повишение. Анализатори отбелязаха, че дори инвеститорите да налитат на дългосрочните облигации, единната валута ще се сблъска с разпродажби ако доходността се покачи след аукциона. Нова оценка на кредитните агенции по отношение стабилността на европейските икономики би могла също да влоши позиците на еврото. През последната седмица нараснаха спекулациите за нови понижения в това число и на правителствения дълг на Франция.

Еврото се котира на 1.3070 срещу зелените пари, което е почти без промяна за деня. Спад под 1.2945, ниво достигнато по-рано през месеца, би могло да докара едината валута до най-ниски стойности след януари. Долар/йена е без промяна на 77.90, а паунда напредна незначително до 1.5660 срещу долара.

Мнозина специалисти очакват от еврото да остане слабо в близък план както показват и високите нива на спекулативните залози срещу него, които предполагат и по-ниски негови стойности. Позициите срещу еврото остават на рекордно високи нива. Според анализатори от Ситито тези позиции отразяват настроенията сред инвеститорите, които избягват еврото и другите валути считани за по-рискови, заради трудностите при търговията през изминалата година. Точно този мотив може да доведе до вяла търговия през последните работни дни от годината, за разлика от други години, когато движенията, особено тези срещу долара, бяха волатилни, тъй като инвеститори затваряха позиции в последната минута. Тактическият извод е, че през последните дни позиционирането може да се окаже по-малко рисково отколкото се предполага.

За отбелязване е, че някои от участниците на пазара виждат риско от първоначално покачване на еврото при силни резултати на италианските аукциони последвани от спад на доходността, което би провокирало инвеститорите да намалят късите си позиции срещу еврото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25