САЩ отново не нарече Китай "валутен манипулатор"

Министерството на финансите в САЩ отново се въздържа от слагане на етикет на Китай като валутен манипулатор, но все пак предупреди, че Пекин не е достатъчно бърз във валутните реформи. САЩ обаче порица Япония за навлизането на пазарите, с цел да спре растежа на йената и подтикна Южна Корея да използва подобни интервенции само спорадично.

Някои американски политици са на мнение, че Китай е придобил нечестно конкурентно предимство на световните пазари, поддържайки изкуствено юана на ниски нива, което усилва експорта на страната. Натискът от Конгреса върху президента Барак Обама за наказание на Китай нараства.

Администрацията обаче предпочита да борави по-предпазливо и да използва диплмацията. Министерството на финансите заяви в своя полугодишен доклад, че определението за "валутен манипулатор" не може да бъде използвано, що се отнася до Китай, и беше повторена стандартната забележка, че поскъпването на юана е прекалено бавно и беше наречено „недостатъчно“.

В доклада на хазната за международните икономически и валутни политики до Конгреса се казва, че министерството на финансите ще следи отблизо скоростта на поскъпване и ще упражнява натиск за промени, които да доведат до по-голяма гъвкавост на валутните курсове, до техи разумни съотношения и до значителна промяна към икономически растеж, воден най-вече от вътрешното търсене.

Стойността на юана, която се управлява стриктно от Пекин, се повиши с 4% срещу долара през тази година и със 7.7% откакто Китай се отказа от фиксирания курс срещу долара през юни 2010 година. Институтът за международна икономика „Петерсън“ наскоро оцени юана като подценен с 24% срещу долара, което все пак е намаление от оценката в началото на годината, която беше 28%. Промяната беше приписана на постепенното поскъпване на юана и на по-високата инфлация в Китай.

В центъра на проблема между двете големи държави е търговския дефицит на САЩ с Китай, който се разду през 2010 година до рекордните 273.1 милиарда долара спрямо 226.9 милиарда през 2009 година. Общият дефицит за периода януари-октомври през тази година е 245.5 милиарда долара, което означава, че 2011 ще постави нов рекорд.

Американският сенат прие през тази година за първи път проектозакон, който изисква от администрацията да поставя наказания върху вноса от Китай, ако страната не се приспособи към пазарно ориентираните валутни курсове. Мярката не напредна в долната камара и вероятно няма да се превърне в закон, но показа нарастващото разочарование в САЩ спрямо големия й търговски партньор.

Според китайската държавна информационна агенция Синхуа, решението на министерството на финансите в САЩ да не определя Китай като "валутен манипулатор" изпраща ясен и позитивен сигнал, който ще успокои пазарите и ще има благотворен ефект върху търговията. Наскоро Пекин предупреди САЩ да не политизира въпроса с валутите, а някои икономисти отбелязаха, че държави като Япония и Швейцария интервенираха на валутните пазари, без да привлекат вниманието на Вашингтон.

Докладът обаче обърна внимание този път на Япония, критикувайки Токио за соло интервенциите, при които се продаваха йени през август и октомври и дошли след съвместна акция на Г-7 след земетресението на 11 март. Според доклада едностранните японски действя са били предприети, когато пазарните условия са оперирали в нормален ред и волатилността в долар/йена е била по-малка отколкото например в евро/долар. За разлика от интервенцията на Г-7 през март, САЩ не подкрепя тези от втората половина на годината и очаква от Токио да преследва реформи за съживяване на местната икономика, вместо да влияе на валутните курсове.

Междувременно представител на японското правителство заяви, че докладът не променя позицията на Токио, че валутната му политика е в съответствие със споразуменията в Г-7. Той допълни, че след доклада на Япония няма да й е по-трудно да интервенира, ако сметне за нужно.

Японските износители се оплакват, че ултрасилната йена ги поставя в неблагоприятна конкурентна ситуация. Йената се търгува в момента точно под 78 срещу долара и е с 3% по-слаба спрямо 31 октомври, когато Токио агресивно интервенира, за да спре поскъпването й.

Докладът отбелязва, че Южна Корея трябва да ограничи валутните си интервенции до изключителните ситуации, при които липсва ред на пазарите и да приеме в по-голяма степен гъвкавост на валутните курсове.

Китай е най-големия притежател на американски държавни книжа на стойност около 1.1 трилиона долара, позиция, която позволява на Пекин голям лостов ефект при международните икономически преговори. Дилърите на валутните пазари не очакват от САЩ да промени тактиката си. Министерството на финансите не е определяло държава за "валутен манипулатор" от юли 1994 година, когато именно Китай беше цитиран.

Някои американски производители, които бяха сериозно поразени от конкуренцията от Китай и други нововъзникващи икономики, все още предпочитат по-твърда линия от правителството си. Според тях юанът остава в огромна степен подценен. Те са разочаровани, че президентът Обама официално в шест случая се въздържа да цитира Китай като "валутен манипулатор", практика, която допринесе за загубата на стотици хиляди работни места в производствения сектор на САЩ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25