Еврото нарасна след 16-месечното дъно срещу долара, но печалбите му са ограничени

Еврото нарасна днес след удареното вчера 16-месечно дъно срещу долара, докато инвеститорите теглят печалби от късите си позиции. Растежът на единната валута обаче е ограничен от силния интерес за негови нови разпродажби и заради рисковете свързани с аукционите в Европа през тази седмица.

Единната валута се търгуваше следобед с 0.1% по-скъпо на 1.2775 срещу зелените пари при достигнат връх за деня от 1.2810. Дилъри коментираха, че търсенето от големи играчи, както и покупките от централни банки на нива около 1.2750 са довели до задействане на стоп поръчки над върха от азиатската сесия на 1.2797. По-нагоре обаче продавачите също се включиха. Масивните оферти на евро се задействаха при 1.2810/1.2815, а над тях имаше и втора поредица от ордери за продажби на 1.2820/1.2830.

Еврото може да попадне отново под натиск преди аукционите в четвъртък и петък в Испания и Италия, две от държавите, които са в центъра на европейската криза. Подкрепата е на 1.26, където се намира 76.4% корекция на ралито от юни 2010 година до май 2011 година, както и там се намира дъното от 24 август 2010 година. Всеки ход нагоре бива използван за изграждането на нови къси позиции и това прави почти невъзможна задачата на еврото да се качи над нивата от 1.30 срещу долара. Един поглед по-напред също показва слабост и уазвимост на еврото, тъй като няма сигнали за бързо решение на дълговите проблеми в еврозоната.

В четвъртък ЕЦБ има заседание на което може да обсъди и еврото. Очакванията са централата във Франкфурт да притисне правителствата да увеличат усилията си по отношение на борбата с дълговата криза, а междувременнно лихвите ще останат засега без промяна. Тонът на изказванията вероятно ще насочи към понижение на лихвите през февруари. В близък план обаче единната валута може да се възползва от покриването на къси позиции, тъй като инвеститори закриват минали отворени позиции, а това все пак може да закара европейската валута от другата страна на 1.30.

Покриването на къси позиции помогна на еврото и срещу йената. Кросът нарасна с 0.2% до 98.20 и се отдалечи от 11-годишното дъно на 97.28, което беше ударено вчера, когато в Япония беше официален празник.

Днешното покачване на еврото идва след обезценка с над 3% срещу долара започнала на 3 януари от 1.3077. Анализаторите остават негативно настроени към еврото и повечето очакват скоро нови дъна. „Ю Би Ес“ препоръчва къси с цел 1.2250 и стоп на 1.3050.  Швейцарската банка очаква от ЕЦБ да свали лихвите до 0.50% преди кря на първото тримесечие, което ще подкопае относителния лихвен диференциал в полза на еврото, който до момента е източник на подкрепа.

По-високо рисковия австралийски долар напредна с 0.9% до 1.0325 и удари нови рекордни стойности срещу еврото. Единната валута падна до рекордно дъно и срещу новозеландския долар.

Данни от днес показаха, че през декември китайския внос и износ са нараснали с най-бавен темп за последните две години. Това повиши очакванията за нови монетарни облекчения от Китай и това доведе до повишение на акциите и на австралийския долар.

Кросът евро/швейцарски франк се покачи с 0.1% до 1.2130 като по-рано беше паднал до 1.2107. Франкът в началото беше по-силен след оставката в понеделник на шефа на Швейцарската централна банка, което породи слухове, че пазара ще тества решимостта на банката да отбранява нивата от 1.20.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25