Важен технически пробив на златото до едномесечен връх

Златото се укрепи днес около едномесечните върхове след пробива на ключово техническо нивоо и свидетелствата за силно търсене от основните държави потребители и въпреки че спада на еврото пречеше на покачването на метала.

До този момент цената е нараснала с 1.5% за седмицата, което е в крак със стабилизирането на еврото, което обаче изпитва трудности на валутните пазари заради опасенията, че няколко страни от еврозоната нямат способността да се самофинансират.

Жълтият метал прескочи 200-дневната пълзяща средна, която се пада около 1635 долара за тройунция. Преди масовите разпродажби през декември тя играеше ролята на основна подкрепа, но след това се превърна в упорита съпротива. Пробивът обаче до едномесечен връх от 1646.90 долара за тройунция изпълни инвеститорите с увереност да купуват метала, по-специално в условията на подобреното търсене от Индия, където рупията нараства срещу долара, а това намали разходите на местните купувачи при покупки на злато.

Спот цената в следобедните часове беше 1633 долара за тройунция, което е повишение от 0.1%. Прекалено лесния пробив днес на 200-дневната пълзяща средна може да означава и че част от покупките се дължат на закриване на къси позиции.

Обемът на търгуваното злато нарасна през последната седмица, което сигнализира, че инвеститорите са отново активни на пазара. Докато долара вероятно няма скоро да претърпи сериозна корекция на печалбите срещу еврото, тъй като европейската криза продължава, негативните ефекти от силата на долара върху златото вероятно ще са минимални през 2012 година и отново макро факторите ще диктуват движението на цената. Перспективите за агресивни монетарни облекчения от големите централни банки в света, в това число и ЕЦБ, ще поддържа интереса към златото и среброто.

Жълтият метал по принцип се търгува реципрочно на долара, падайки при негово покачване, когато за неамериканските инвеститори е по-печелившо да продават метала и да прибират по-големи печалби, когато после обръщат доларите в своята собствена валута. Корелацията между долара и златото достигна миналата седмица най-негативната връзка за последните 14 месеца, около -70%, въпреки че тази връзка намаля през последните дни до -50%, което означава, че е по-малко вероятно цената на златото да пада, когато тази на долара расте.

Допълнителна подкрепа на златото дава силното физическо търсене от Индия, която е най-големия купувач в света, след достигнатия едномесечен връх на местната рупия срещу зелените пари.

Среброто поевтиня с 0.6% до 29.78 долара за тройунция. Съотношението злато/сребро, което изразява лроя на унциите сребро необходими за покупката на една унция злато, се намира на около 54.78, което е повишение спрямо 54.22 през миналата седмица и което означава незначително по-добро представяне на златото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15