В близък план цената на петрола зависи повече от стачките в Нигерия, отколкото от ядрената програма в Иран

Петролът сорт „Брент“ нарасна днес над 111.50 долара за барел, подкрепен от опасенията за прекъсване на доставките от Нигерия, докато опасенията с европейската дългова криза намаляха след позитивните развития на аукционите в Испания и Италия.

Съобщение обаче, че предложеното ембарго от ЕС върху ирански петрол ще трае шест месеца ограничи печалбите.

Брент нарасна сутринта с 60 цента до 111.86 долара за барел, но е на път да завърши седмицата с 1% обезценка. Американският лек суров петрол прибави 56 цента до 99.66 долара за барел, но също е на път да приключи седмицата с намаление от 2%.

Иран вероятно е дългосрочна тема на пазарите, което означава, че няма да има непосредствено значение за доставките. По-близка опасност е стачката на работниците в Нигерия, която е по-вероятно да доведе до реално намаление на доставките. Един от основните синдикати в Нигерия обяви, че разговорите с президента Гудлък Джонатан относно премахването на правителствените субсидии върху горивата, които са популярни с населението, са имали резултат и продължават, но стачките също ще продължат, докато не се достигне до споразумение.

Нигерия произвежда повече от 2 милиона барела суров петрол на ден и е ключов доставчик на САЩ, Европа и Азия. Геополитическите проблеми ще доведат вероятно до търговия 100-105 долара за барел до края на месеца, като Брент ще запази премиума си от 10 долара над американския петрол.

През последните седмици цената на петрола нараства заради заплахата на Иран, че ще затвори протока Хормуз в отговор на санкции срещу ядрената му програма.

Американските съюзници в Азия и Европа заявиха, че ще подкрепят Вашингтон в кампанията му намаляване на износа на иранско гориво, но страха от нанасянето на икономически проблеми върху себе си намалява ентусиазма им за по-силни мерки.

САЩ наложи санкции и върху държавната китайска „Зухай Зенронг“ за коякто се счита, че е най-големия търговец на ирански петролни продукти, в опит да впечатли Пекин и Техеран в решимостта си да увеличи икономическия натиск върху ядрената програма на Иран.

Индия обаче ще продължи бизнеса си с Техеран. Това заяви министър от кабинета в четвъртък.

На другите пазари азиатските борси достигнаха до едномесечни върхове, а еврото се задържа в близост до най-силните си нива срещу долара от тази седмица благодарение на силното търсене на испански и италиански дълг, което намали страховете на пазарите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15