Еврото падна заради трудностите около гръцката сделка

Еврото падна днес, след като лидерът на крайнодясната партия в гръцката управляваща коалиция заяви, че не може да подкрепи споразумението за отпускане на извънредната помощ, което върна на преден план опасенията за хаотичен фалит.

Коментарите доведоха до увеличение на по-ранните загуби на единната валута, която започна да се понижава, след като европейските финансови министри потърсиха допълнителни мерки от Гърция, преди да подпишат пакета за отпускане на 130 милиарда евро.

В следобедните часове евро/долар беше с 0.6% по-ниско на 1.32, отдалечавайки се доста от двумесечния връх от вчера на 1.3322, когато не успя да пробие 100-дневната пълзяща средна на 1.3330. При положение че ситуацията в Гърция може и още да се влоши, както и заради липсата на намаление на риска, търгуващите избягват да заемат рискови позиции преди уикенда, в който ще има парламентарен вот в Гърция.

Тегленето на печалби е друга причина за слабостта на еврото. След януарското 17-месечно дъно от 1.2624 еврото направи значителни печалби, докато пазарът залагаше, че Гърция ще получи втори спасителен пакет от международните кредитори.

Така горната граница в евро/долар изглежда ограничена от 1.33/1.35, а пробив под 1.3215 би могъл да провокира слизане към 1.3025. На 1.33 има и голяма опция, която изтича и която влияе върху днешната търговия.

Политическите партии в Атина достигнаха до дълго чаканата сделка за стриктни мерки, необходими за втория пакет, а споразумението по размяната на гръцките облигации с частните кредитори е почти финализирана. Председателят на Еврогруп Жан-Клод Юнкер обаче поиска допълнителни съкращения на разходите с 325 милиона евро, както и заради приближаващите избори в Гърция политически уверения, че планът ще остане да действа и след тях. Тези развития накараха някои стратези отново да прогнозират в средносрочен план понижение на евро/долар към 1.20.  

Чувстиветелният към рискове австралийски долар се представи видимо зле, притиснат от опасенията в еврозоната, които доведоха до спад и на акциите. Допълнително влияние оказа песимистично изказване на Австралийската централна банка в тримесечния й доклад, където данни показаха срив на китайския внос. Австралийският долар загуби 1.25% от стойността си срещу зелените пари до 1.0655 и се отдалечи доста от 6-месечния връх на 1.0845, който достигна по-рано през седмицата. Анализаторите прогнозират потенциална възможност за сериозна корекция заради кризата в еврозоната, но допълват, че това ще създаде добри възможности за покупки на австралийския долар.

Кросът евро/йена слезе с 0.5% до 102.65 при 2-месечен връх вчера на 103.28. Технически анализатори посочиха съпротива при 104.72, където минава горната част на облака Ичимоку, широко следен от японски технически индикатор.

Междувременно доларът нарасна срещу йената до най-високи нива за последните две седмици от 77.81. Японският финансов министър Джун Азуми заяви, че валутният курс остава извън синхрон с икономическите реалности и повтори, че е готов да контрира прекалените спекулации.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25