Паундът расте, но потенциала за печалби е малък

Паундът се търгува стабилно близо до последните върхове срещу долара, подкрепен от търсенето на по-рискови активи и сигналите, че икономиката на острова се възстановява, въпреки че изостава от еврозоната и страните на високодоходните валути.

Инвеститорите споделят, че се опасяват да качват прекалено стерлинга, заради опасенията, че крехкото възстановяване може да спре, а и защото АЦБ е трябвало да инжектира повече пари в икономиката. Освен това близките търговски връзки и високата експозиция към банките в еврозоната ограничават печалбите.

Подкрепен от очакванията за гръцка сделка и намаляването на изискванията за минималните резерви към китайските банки, паунда е напред днес с 0.15% срещу долара до 1.5855, разширявайки печалбите си за трета поредна сесия и достигнал по-рано през деня и 1.5880, най-висока стойност след 9 февруари.

Мнозина очакват ралито скоро да се изчерпи преди силната съпротива при 1.5915, където се намира 200-дневната пълзяща средна, която паунда не може да преодолее от месец октомври. Дилъри цитират и множество оферти на пазара около 1.59. Подкрепа при спад е 100-дневната пълзяща средна при 1.5690. Засега сценарият за покачване е по-вероятен, но за да има потенциал растежа е необходим пробив на 200-дневната пълзяща средна като доста стопове има разположени над 1.5930. Повечето специалисти обаче са скептично настроени за такова развитие. Опционни бариери има и на 1.5950 и 1.60.

Подкрепено от новините около Гърция и Китай, еврото също нарасна срещу паунда с 0.2% до 0.8320, а оферти има около 0.8350.

Китайската централна банка намали в събота парите в брой, които банките задължително трябва да поддържат в резервите си. По този начин се стимулира заемането в опит да се даде тласък на втората по големина икономика в света. Това породи широко рали на по-рисковите активи като акциите и високодоходните валути.

Движенията на стерлинга в момента се определят от развитието в Гърция и сигналите за подобряващи се данни от острова, включително по-добри от очакваното продажби на дребно. Като цяло обаче валутата ще зависи много от излизащата в сряда стенограма от последното заседание на Английската централна банка. Паундът може да получи сила от записките, тъй като те могат да покажат, че двама от управителния съвет на банката са гласували за по-малко покупки на активи. Ралито обаче ще е трудно, защото безработицата във Великобритания остава над 8%, а инфлацията може да се окаже под целите на банката от 2%.

Прогнозите за евро/паунд остават оптимистични за английската валута, заради проблемите в еврозоната и продажбите при ралита с цел 0.80 в края на годината са оправдани. Що се отнася обаче до паунд/долар , сегашните нива от 1.58-1.59 трудно ще бъдат удържани и поевтиняването на стерлинга тук е по-вероятно. Последните данни за спекулативните позиции от петък показаха, че залозите срещу стерлинга са нараснали.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25