Инвестиционните банки - за спасяването на Гърция и еврото

След като поредната сделка за спасяването на Гърция беше одобрена от финансовите министри на еврозоната, информационната агенция Dow Jones се допита до анализаторите на водещи мултинационални банки за тяхното мнение за перспективите пред Гърция и единната европейска валута:

HSBC: краят на процеса е достигнат и той отхвърли всички тези конспиративни теории за фалит на Гърция и излизане от еврозоната. Въпреки че новината не е непременно причина да се купуват евро, тя със сигурност не е причина да се продава единната европейска валута. Ще бъде интересно да се види реакцията от Съединените щати по-късно днес. Ключово ниво за пробив във възходяща посока днес ще бъде 1.3320 долара. Това, за което евромечките трябва да се притесняват сега, е рискът за прилагане на плана, но като цяло това си е победа за биковете.

Barclays Capital: много препятствия остават. Фокусът сега ще бъде върху реализирането на участието на частните кредитори и каква част от тях ще се включат в плана. Ако включилите се не са достатъчно, това може да се счита за кредитно събитие (фалит). Детайлите по сделката ще бъдат решени през следващите няколко седмици и контролиран гръцки фалит не бива напълно да се изключва. Следете доходностите по суверенните дългове на страните от еврозоната, за да добиете представа дали инвеститорите приемат проблемите на Гърция за удържани и очаквайте 100-дневната плъзгаща се средна, която се намира около 1.3310 да удържи възхода на еврото засега.

Citigroup: по-голямата част от добрите новини вече са отразени от пазара, тъй като изходът от ситуацията вече беше широко дискутиран миналата седмица. Реакцията на единната валута към момента можеше да бъде и нещо повече от закриване на къси позиции, но има добър шанс радостта на пазара да продължи и при отварянето на американските пазари.

Credit Agricole: подозираме, че резултатът от сделката вече е отразен от пазара и по-нататъшно поскъпване на еврото е лимитирано в краткосрочен план. С покупки на евро на текущите нива трябва много да се внимава, тъй като изглежда съмнително, че има още път нагоре. Предвид на това, че икономиката на еврозоната навлиза в рецесия, относителното нарастване на доходността по щатските облигации спрямо германските ще създаде пречки пред по-нататъшното поскъпване на еврото.

Credit Suisse: реакцията на пазара беше доста приглушена след 0.8% рали в Азия. Предпазливостта е препоръчителна по отношение на посоката на еврото, тъй като фокусът вероятно бързо ще се насочи към участието на частния сектор в спасяването на Гърция и вероятната нужда от недоброволно участие на някои от частните кредитори.

ING: изглежда като сделка, ходи като сделка, почти е сделка, но кризисният маратон все още не е приключил. Макар че Гърция трябва да бъде спасена, поне за следващите няколко месеца, чувството на успокоение едва ли ще трае дълго. До момента връщането на Гърция към икономически растеж в голяма степен се основава на пожелателно мислене. Комбинацията от още мерки за строги икономии, социално напрежение и нетърпеливост на Европа може да бъде взривоопасна и има голям риск гръцката криза да излезе от релси.

Morgan Stanley: споразумението от снощи съвпадна с очакванията на пазарите. Предвид на това парата в локомотива на еврото вероятно ще спадне. Притесненията произлизат от рисковете по изпълнение на споразумението, както и от политическата ситуация в Гърция с наближаването на изборите. За днес ключово ниво за пробив при еврото е 100-дневната пълзяща средна на 1.3310 долара. То трябва да бъде пробито, за да продължи възстановяването на еврото, но това е малко вероятно.

Rabobank: Споразумението между Гърция и кредиторите е важно дотолкова, доколкото това е една от началните стъпки от целия процес по стабилизиране на гръцките публични финанси. Прилагането на договорените мерки вероятно периодично ще среща препятствия по пътя си, както и при първия спасителен пакет, тъй като плащанията падежират. За да продължи ралито на еврото, ключов фактор е пробивът на 1.33. Следете европейските дългови пазари за повече оценки по същество на споразумението.

BNY Mellon: Гърция е изправена пред програма за строги икономии, която много вероятно не само ще изостри вече тежката рецесия, но много вероятно ще доведе страната до търсенето на нов спасителен план в следващите години. Това едва ли ще убегне на политиците от Нова демокрация и ПАСОК, които виждат как рейтингът им пада в навечерието на изборите през април, а избирателите се насочват към левите партии, които са настроени анти към спасителния план за Гърция. Това и фактът, че съществува голям риск Гърция да не може да се завърне на облигационните пазари в обозримо бъдеще, ще натежи върху главите на холандските, германските и финландските политици в предстоящите седмици.

Capital Economics: като цяло, ако (голямо ако) не се появят нови пречки, споразумението от снощи би трябвало да предотврати неконтролиран фалит на Гърция на 20 март, когато падежира 14.4 млрд. евродълг. С рецесията, която осуетява всякакви опити за редуциране на дълга, и с нарастването на общественото недоволство ние продължаваме да очакваме Гърция да напусне еврозоната преди края на годината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25