Еврото и йената отстъпват позиции срещу долара

Йената удари 7-месечно дъно срещу долара и остава в защитни позиции след облекчението на монетарната политика от ЯЦБ през миналата седмица. Еврото от своя страна изпитва трудности да реализира напредък срещу долара след гръцката сделка.

Единната валута също попадна под натиск след излизането на данните за PMI индекса на услугите в еврозоната, който падна повече от очакваното до 49.4. Цифрите сигнализират за свиване и потвърждават опасенията, че европейската икономика може би е навлязла в рецесия в края на миналата година.

Долар/йена удари връх за деня при 80.30, което е най-високо ниво след средата на юли. Купувачи са японските вносители и играчи с офшорни сметки. Йената е под натиск след изненадващия ход от миналата седмица на ЯЦБ да увеличи покупките на активи. Според някой анализатори това решение може и да маркира края на многогодишния възходящ тренд на японската валута, който принуди японските власти да интервенират на валутните пазари три пъти през миналата година.

Коментари от министерството на финансите в Япония, че пазарните спекулации, които търсят растеж на йената продължават да съществуват и че Япония ще реагира адекватно на това също доведе до обща слабост на йената. Евро/йена напредна до 3-месечен връх от 106.33, най-високо ниво след средата на ноември. Специалистите са учудени от забележителния ефект на количествената политика на ЯЦБ в сравнение с шоковите масирани интервенции. Технически анализатори пък са на мнение, че низходящия тренд в долар/йена от лятото на 2007 година вече е пречупен.

Долар/йена поскъпна с около 5% от началото на февруари и това води двойката към най-голямото месечно поскъпване след март 2010 година. Следващите печалби може да се забавят, тъй като износителите използват възможността да продават силния долар. Графиките показват силна съпротива при върха на облака на Ичимоку на седмичните графики, който се намира около 80.94. Преди това долара преодоля дъното на същия облак, което в момента е на 79.73. Зелените пари не са успявали след средата на 2007 година да се задържат трайно над върха на облака и пробив на тази съпротива би дал допълнително ускорение на поскъпването.

Освен облекчената монетарна политика от ЯЦБ, натиск върху йената оказаха и данните от този месец показали, че излишъка по текущата сметка, основна и постоянна фундаментална подкрепа за йената, е спаднал през миналата година до най-ниски нива за последните 15 години. Не на последно място в краткосрочен план йената страда и заради нарастващата цена на петрола, която се отразява на търговския баланс на страната.

Еврото се оттегли от 2-седмичния връх срещу долара, който удари вчера при оптимизма, който завладя за кратко пазарите след подписването на гръцката сделка. Печалбите обаче отстъпиха място на загубите заради опасенията за икономическия растеж и рисковете от въвеждането на реформите. Евро/долар слезе днес с 0.1% до 1.3220 спрямо върха от вторник на 1.3293, най-високо ниво след 9 февруари. Съпротива остава 1.3306, където преминава 100-дневната пълзяща средна.

Единната валута калкулира много от добрите новини и не е изненадващо, че сега изпитва затруднения с растежа. Докато гръцкия пакет от помощи облекчи непосредствените опасения от фалит, икономическите перспективи пред държавата остават мрачни и заплашват усилията й да се справи с тежките мерки по съкращение на разходите.

Парламентите на три държави, които бяха доста критични към помощите, тези на Германия, Холандия и Финландия, сега трябва да одобрят пакета, което поражда опасения.

Свързаният с растежа австралийски долар слезе с 0.1% срещу американския си съименик до 1.0652, притиснат от данни показали, че фабричния сектор в Китай се е свил през февруари за четвърти пореден месец.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25