Спадът на златото се задълбочава

Цената на златото падна с повече от 1% по време на днешната търговия, пробивайки подкрепата от 1690 долара за тройунция, докато опасенията дали частните кредитори ще се споразумеят с Гърця по сделката за размяна на облигациите и лошите данни от еврозоната оказаха натиск върху еврото.

Платината, паладиумът и среброто също бяха притиснати от разпродажби и загубиха над 2% от стойността си.

Спот цената на златото слезе в следобедните часове с 1.1% до 1686 долара за тройунция. Металът слизаше, докато доларът растеше срещу еврото до две и половина седмичен връх. Единната валута е притисната от опасенията за гръцката сделка по размяна на облигациите. В резултат през целия ден имаше сериозни разпродажби на еврото от големи фондове.

Борсовите индекси също падаха, докато разходите за гръцките, испанските и италианските правителствени книжа нарастваха. Жълтият метал вече не се възползва от статута си на сигурно убежище, което му помогна да достигне рекордни върхове през миналата година, когато инвеститорите търсеха сигурност при него вместо при долара.

Златото продължава да увеличава загубите си след поевтиняването с 4% през миналата година, който беше най-големия спад след средата на декември и се дължеше на председателя на ФЕД Бен Бернанке, който разочарова финансовите пазари, когато не сигнализира за предстоящо монетарно облекчение.

Според технически анализатори, ако златото не се върне над подкрепата от 1690 долара, то вероятно поевтиняването ще го отведе към 1650 долара за тройунция. Така или иначе в близък план златото изглежда уязвимо и може би се нуждае от по-дълбока консолидация преди да започне да нараства значително.

Физическото търсене от потребител №1 Индия се увеличи заради по-евтините цени.

Съотношението злато/сребро, което представлява броя на тройунциите сребро необподими за покупката на една тройунция злато, нарасна днес обратно до 50.7 след спада през миналата седмица до 5-месечно дъно от 48.4. Причината е, че среброто се представя по-зле при падащи цени на металите. Металите от групата на платината обаче бяха най-големите губещи, защото са под натиск и заради силния долар и заради опасенията за световния растеж. Платината поевтиня с 1.9%, докато паладиума с 3.6%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15