Добри новини от САЩ, за разлика от разочарованията от Европа и Азия

Еврото се търгуваше днес около 3-седмичното дъно срещу долара, докато несигурността около размяната на дълг с цел избягване фалита на Гърция ограничи ентусиазма на инвеститорите за покупки на единната валута.

Доклад, показал, че работодателите в частния сектор на САЩ са създали през миналия месец повече работни места, отколкото икономистите предполагаха, допълнително подобри търсенето на долари.

Евро/долар се търгува в 17:30 часа на 1.3102 при дъно за деня от 1.3099. Долар/йена напредна с 0.1% до 80.90.

Кредиторите на Гърция имат срок до четвъртък да решат дали са съгласни да разменят гръцките правителствени облигации, които притежават с по-ниско стойностни ценни книжа. Такава една сделка би редуцирала около 1/3 от 350-те милиарда евро дълг на Гърция и да се избегне хаотичен фалит.

30 големи инвеститори вече заявиха, че ще участват, но пазарите остават скептични за останалите, в които влизат гръцки пенсионни фондове и някои чужди инвеститори.

Еврото загуби печалбите си от началото на деня, а крайният срок утре ограничава покачването му и държи пазарите предпазливи. Дори и при успешна сделка обаче пазарът няма да се успокои, тъй като предстоят общи избори следващия месец и да се вземе решение дали Гърция ще остане в еврозоната, което засега е отворен въпрос.

Дори и при гръцка сделка еврото трудно може да реализира трайни печалби и в края на месеца е вероятно да се оттегли към 1.30. Преди седмица единната валута удари стойности от почти 1.35, които са най-високи за тази година. Опасенията за гръцката сделка и растежът в Азия доведоха до ликвидиране на рискови позиции и търсене на убежище при зелените пари.

Последните икономически данни от САЩ увеличиха привлекателността на долара. Днес стана ясно, че миналия месец зад Океана са били създадени 216 000 работни места в частния сектор. Това вероятно ще продължи да подкрепя зелените пари, тъй като рязко контрастира с разочарованията от еврозоната и Азия.

По-рано тази седмица Китай намали прогнозите си за годишния растеж до 7.5%, което е най-ниска стойност за последните 8 години и повиши опасенията, че годините на двуцифрен растеж са свършили. Това навреди на валутите на държави като Австралия, която осигурява на китай суровини и естествени материали, както и на държавите, чиито икономики са зависими от силен икономически растеж в Китай.

Австралийският долар остава почти без промяна на 1.0535 срещу американския си съименик, но е далеч от върха за 2012 година на 1.0857, който беше достигнат миналата седмица.

Големите спекулативни позиции би трябвало да задържат растежа на австралийския долар и да бъде продаван при ралита, като най-вероятно през следващите седмици ще станем свидетели и на негов спад към нивата от 1.03-1.04.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25