В очакване на стенограмата от последното заседание на ФЕД

Доларът падна сутринта, тъй като еврото се възстановяваше, а инвеститорите се отдръпнаха от залозите срещу йената.

При спокойна търговия преди Великден, пазарите очакват по-късно вечерта стенограмата от последното заседание на Федералния резерв. Тя може да хвърли светлина върху бъдещите намерения на банката, които ако включват облекчена монетарна политика ще натежат върху долара.

Инвеститорите очакват и утрешното заседание на ЕЦБ. По-агресивни изказвания за намаление на инфлацията вместо за подпомагане на икономиката и финансовата система биха дали сила на еврото. Въпреки това и сега мнозина продават единната валута заради опасенията от по-високите нива на дълг в Испания.

Пазарът си остава все още къс на евро, което означава, че при липсата на негативни сигнали от еврозоната, еврото има склоност да остава силно. След заседанието на ЕЦБ единната валута може за кратко да пробие нагоре над нивата от 1.34 преди отново да спада. Това важи особено ако ЕЦБ остане в състояние на изчакване.

Ралито от средата до края на март, от 1.30 до малко под нивата от 1.34, се изчерпа и евро/долар се търгува в относително тесния рейндж от 1.3250-1.34. Повечето анализатори очакват пробив надолу при излизането от рейнджа. Следобед котировките бяха 1.3315.

Еврото обаче спадна срещу швейцарския франк до двумесечно дъно от 1.2033. Дилърите притискат кроса все по-близо до 1.20, което е пода поставен от Швейцарската национална банка през миналата година.

Долар/йена слезе в един момент до дъно от 81.55, което е най-слаба стойност след 9 март и коригира рязкото повишение от февруари и март до 84.19. За последно котировките бяха 82.10. Спадът беше усилен от покриването на къси позиции в йената, които в седмицата до 27 март достигнаха най-високи нива за последните четири и половина години.

Анализатори отбелязаха, че по-широката тенденция остава за отслабнате на йената след неочакваните промени на монетарната политика на ЯЦБ през февруари. Спекулаците, че ФЕД може да стегне своята политика по-бързо отколкото преди се считаше, което пък ще повиши възвръщаемостта върху доларите, също притиска японската валута.

Стенограмата на ФЕД късно днес най-вероятно ще покаже подход на изчакване, а банката ще предупреди, че преждевременно стягане би било рисковано.

В понеделник представители на ФЕД сигнализираха, че не изпитват желание за нови монетарни стимули за американската икономика, тъй като тя постепенно се засилва. Въпреки това миналата седмица председателя на ФЕД Бен Бернанке заяви, че нови стимули не са изключени.

Австралийският долар слезе на 1.0360 срещу американския си съименик. По този начин той загуби първоначалните печалби, които дойдоха след решението на Австралийската резервна банка да остави лихвите без промяна на 4.25%, но също и загатна, че е предразположена към тяхно намаление.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25