Всички погледи са насочени към ФЕД

 

Златото се търгува около 1641 долара за тройунция, подкрепено от силата на акциите, но инвеститорите остават в очакване на сигнали за нови монетарни облекчения в САЩ след приключващото днес редовно заседание на ФЕД.

Предният рунд от покупки на активи от ФЕД отслаби долара и подкрепи американските и световните борсови индекси. Очакванията са днес централната банка да повтори намерението си да запази американските лихви на почти нулеви нива през следващите 2 години. Това би навредило на статута на златото като убежище, предлагащо сигурност.

Жълтият метал удари върха за 2012 година в края на февруари при 1790 долара, след като по това време ФЕД съобщаваше, че ще запази лихвите ниски най-малко до края на 2014 година.

Днес златото почти не е променило стойността си след връх вчера на 1648 долара, който дойде при растежа на индексите „Дау Джоунс” и „Стандард енд Пуърс”. Покачването им се дължеше на силни корпоративни резултати и позитивни прогнози.

Засега съпротива на покачването е 1650/55 долара за тройунция и много вероятно е цената да направи визита на нивата към 1625 долара. ФЕД ще направи изявление за политиката си и икономиката около 19:30 часа, след което ще последва пресконференция на председателя Бен Бернанке, който вероятно ще бъде засипан с въпроси за шансовете за нови монетарни стимули.

Въпреки идващата понякога подкрепа от борсовите индекси, по-добрите икономически перспективи пред САЩ и намаляващи рискове около европейския дълг намаляват и интереса към златото.

В Холандия, най-голямата опозиционна партия отказа във вторник, след падането на правителството,  да подкрепи сериозните съкращения, които са необходими, за да се постигнат бюджетните цели на ЕС. Това задълбочи кризата в страната, която е изправена пред големи несигурности докато не бъдат проведени избори.

Докато лихвите са ниски суровините са добре подкрепени, но еврозоната се сблъсква с много проблеми. Това прави спекулантите по-предпазливи и не толкова агресивни. Те следят акциите и донякъде облигациите.

Налице са известни покупки от Индия, но повечето тъгуващи очакват по-скоро спад и избягват да влизат в позиции.

Аржентина е увеличила златните си резерви през септември 2011 година след падането на цената от рекордните върхове. Това са първите покупки на страната от 6 години насам. Новината дойде от МВФ и представители на правителството.

 

Петрол – технически анализ

Цената на петрола остава под тренд линията, с начало историческият връх в 147 долара и временният връх в 115 долара от пролетта на 2011 г. Фундаментално очакванията са за ръст в цената на суровината, но технически докато тя остава под дългосрочната низходяща трендлиния –зоната 105-106 долара за барел, евентуален дългосрочен ръст ще бъде ограничен.

Първа подкрепа е дъното от 22 август 2010г – 70,70 долара за барел, където е разположена и 200МА, следвана от минимума от 13.02.2011 г. в 83.80 и 70.70-най-ниска стойност от 23.05.2010г –67,10 долара. По-трайно задържане под това ниво ще бъде сигнал за стабилизиране в цената и евентуално по-дълбока корекция към 58 долара за барел.

Първа съпротива пред растежа на черното злато остава последният връх в 115 долара за барел – най-висока стойност от 2 май. Следват 122 долара- най-висака точка от 16.08.2008г и 147 – историческият рекорден връх достигнат в началото на финансовата криза през пролетта на 2008г.

 

Съпротива

115.00

122.00

147.00

Подкрепа

70.70

67.10

58.30

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15