Еврото задържа печалбите, но се намира пред трудна съпротива

 

Еврото задържа спечелените позиции, докато търгуващите съкращават залозите си срещу него. Те се възползват от шанса, че неформалната среща на европейските лидери в сряда може да доведе до мерки, които да укрепят доверието на инвеститорите в еврозоната.

Евро/долар се разменяше рано сутринта за 1.2790, далеч над 4-месечното дъно на 1.2642 ударено в петък. Техническа съпротива е Танкан линията на Ичимоку индикатора на дневна графика, която преминава през 1.2811. Пробив на това ниво отваря вратите за тест на 1.2888, което е 38.2% на спада през този месец. Следва 1.2963, където преминава линията Кижун на Ичимоку индикатора.

Валутните дилъри изкупуват обратно силно продаденото евро преди неформалната среща на върха на европейските лидери в Брюксел в сряда, където се очаква новият френски президент Франсоа Оланд да поиска създаването на общи европейски облигации. Никой не очаква одобрение от Германия, но е интересно да се види дали ще има поне малка промяна в поведението й спрямо създаването на общи облигации. Пазарът сякаш подкрепя твърдата германска линия на стриктни мерки, но това може лесно да се промени. Инвеститорите, които притежават рискови активи искат тяхната цена да нарасне, а става все по-ясно, че само стриктните мерки няма да помогнат.

Евро/паунд е 0.8088, което е близо до най-високите стойности за последните 2 седмици. Кросът расте през последните 4 сесии след падане до 18-месечно дъно на 0.7950.

Пазарите обаче са и предпазливи да не възлагат прекалено големи надежди на европейската среща, която може да разшири разделението между водените от Германия опити за стриктни мерки и усилията на други искащи по-голям растеж, където водеща фигура е новия френски президент. Разговорите за икономически растеж са чудесни, но е важно и кой ще плати сметката за това.

Опасенията за банковата система в Испания и политическата несигурност в Гърция също държат пазарите под напрежение. Това кара специалистите да не очакват покачване на еврото над 1.29 и повечето дори не очакват повишение от сегашните нива.

Долар/йена е на 79.34 при 3-месечно дъно в петък на 79.

Австралийският долар се котира на 0.9895 срещу американския си съименик при 6-месечно дъно от 0.9775 през миналата седмица. Сегашната стабилност дойде при широките покупки на рискови активи в понеделник.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25