Еврото стабилно заради очакванията за действия от централните банки

Еврото се търгува под 3-семичните върхове срещу долара, оставайки стабилно заради очакванията, че централните банки ще се намесят ако има буря на финансовите пазари след изборите в неделя в Гърция.

Официални представители на Г-20 съобщиха, че централните банки на големите икономики имат готовност да предприемат мерки за стабилизиране на финансовите пазари посредством осигуряване на достатъчна ликвидност и предотвратяване на замръзване на кредитите ако резултата от вота в Гърция разтърси пазарите.

Обещанията за съвместни действия вероятно ще подкрепи рисковите активи и ще даде облекчение на еврото, въпреки че каквото и да е покачване може да се окаже временно, тъй като разходите на Испания по облигациите скочиха вчера над 7%, а има опасност да бъде засегната и Италия, която е третата по големина европейска икономика.

Доларът е под натиск и заради очакванията, че Федералния резерв може да прибегне до нови монетарни облекчения след разочароващите данни за пазара на труда и спада на индекса на потребителските цени през май.

Евро/долар се котира около 1.2620 и не е далеч от 3-седмичния връх от понеделник на 1.2672, който беше достигнат след споразумението за отпускане на помощ от 100 милиарда евро за испанските банки.

В голяма степен търговията при еврото в близък план ще зависи от резултата на изборите в Гърция. Дилъри отбелязват оферти за продажби над 1.2660, докато опции изтичат на 1.26. Преди уикенда обаче инвеститорите не изпитват желание да поддържат позиции в която и да е посока.

Надеждите за нови монетарни стимули от големите централни банки се увеличиха след разкриването вчера на план на  английското правителство и АЦБ за 100 милиарда паунда, които ще бъдат отпуснати под формата на ниско лихвени дългосрочни заеми на банките още от следващата седмица.

Еврото има потенциал за продължение на растежа ако в Гърция спечелят партиите подкрепящи пакета от външна помощ. При обратния сценарий, на победа на крайно левите партии, които се противопоставят на направените споразумения, единната валута може да падне до 2-годишното дъно от началото на месеца при 1.2288.

Доходността по испанските и италианските облигации спадна днес, но все още остава на високи нива. Влошаващата се ситуация в еврозоната провокира банкерите да обмислят съвместни действия преди срещата на Г-20 през следващата седмица.

Днес председателя на ЕЦБ Марио Драги заяви, че ръководената от него институция има готовност да подкрепи банките в еврозоната ако е необходимо, докато председателя на ЯЦБ Масаки Ширакава заяви, че централните банки могат да предложат ликвидност, която да успокои пазарите в случай, че се разрази буря след изборите в неделя в Гърция.

Доларът и еврото попаднаха под натиск срещу йената след решението на ЯЦБ да остави без промяна монетарната политика. Според анализатори някои инвеститори са били позиционирани за по-песимистично развитие и сега купуват обратно йени. Долар/йена слезе на 78.75, докато евро/йена се понижи до 99.10.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25