Неубедително покачване на златото след 4-месечното дъно

Златото нарасна днес поради не особено впечатляващите данни за трудовата заетост в САЩ от петък, които подкрепиха очакванията за все пак продължаващи монетарни облекчения от Федералния резерв. Всичко това идва само сесия след като се появиха шансове за спирането на тази политика, която свали жълтия метал до най-ниски нива през последните 4 месеца. Безработицата зад океана остана на солидните 7.8% през декември, въпреки че американските работодатели са продължили стабилно да наемат хора, което като цяло означава слабо подобрение на пазара на труда.

Златото слезе в петък до 4-месечно дъно от 1625.79 долара за тройунция след стенограмата на ФЕД от последното заседание, която показа, че представителите на банката са все по-загрижени от влиянието на количествените поощрения върху финансовите пазари. Това уплаши инвеститорите, които прогнозираха, че централната банка ще продължи да излива средства на пазарите, което пък беше основната причина за 11-тата поредна година на растеж на златото през 2012 година.

Все пак има надежда за златото, тъй като за разлика от позитивните водещи индикатори растежът на работните места се забавя, а безработицата спря да пада. В резултат на това ФЕД ще трябва да продължи монетарните си стимули, което ще запази привлекателността на метала, тъй като инвеститорите ще се безпокоят от печатането на пари от централната банка, което намалява стойността на банкнотите и подхранва инфлацията.

Спот цената днес се придвижи минимално до 1661 долара за тройунция след две поредни сесии на спад и приключване на седмицата почти без промяна. Техническите анализатори не са настроени позитивно и според тях още днес може да последва тест на дъното от петък на 1629 долара. Те все още обаче не изключват възможността за пробив на нивата от 1800 долара и дори достигане до 1900 долара за тройунция през първата половина на годината заради нестабилното възстановяване в САЩ и продължаващите монетарни облекчения на централните банки. През второто полугодие обаче цената може да спадне, ако започне стабилно възстановяване на световната икономика и монетарните стимули бъдат прекратени. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15