Златото се колебае в коя посока да поеме

Златото се търгува днес без промяна, а инвеститорите са загрижени за продължителността на благосклонната монетарна политика, въздържайки се от големи залози на основа икономическото възстановяване. Активността в САЩ набра скорост през последните седмици, въпреки че бизнеса и потребителите са предпазливи заради несигурността около фискалната политика и условията в Европа. Това съобщава публикуваната Бежова книга на Федералния резерв.

 

По-рано този месец стенограмата на ФЕД показа опасения от странични ефекти, произлизащи от монетарните стимули и това порази златото, тъй като спиране на стимулите ще навреди на имиджа на метала като средство за защита срещу печатането на пари. Ако икономическия растеж продължи да бъде наистина добър, това лесно може да промени настроенията на централните банки от стимули към затягане на политиката, което не е добра новина за златото. В същото време обаче въпроса за тавана на американския дълг, който може да принуди най-голямата икономика да не плаща дълга си още от средата на февруари, ако законодателите не успеят да се споразумеят да увеличат лимита за заеми, може да окаже подкрепа на златото. Така точно в момента пазарът се колебае в коя посока да поеме. Все пак инвестициите в злато, подхранвани от негативните реални лихвени проценти и опасенията за дълга, се очаква да доведат до рекордни цени на метала през тази година.

Спот цената днес е 1678 долара за тройунция. Според технически анализатори целта от 1701 долара временно е изчезнала, тъй като се е загубила скоростта на растеж.  В допълнение интереса на физическия пазар в югоизточна Азия е намалял, а това води до рейнджова търговия. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15