Златото продължи да поевтинява

Златото поевтиня за втори пореден ден в четвъртък. Основна причина за спада на ценния метал е увеличаването на доверието в глобалното икономическо възстановяване, което води до отлив на инвестиции от считаните за сигурно убежище златни кюлчета.

Данните в четвъртък за растежа на масовото производство на Китай показаха двугодишен връх на нарастване през януари. Това е още един знак за възстановяването на втората по големина икономика в света.

Спот цената на златото се придвижи надолу до 1667 долара за тройунция, отдалечавайки се от едномесечния връх от 1695 долара за тройунция, достигнат във вторник.

Инвеститорите в злато са в очакване на срещата на Федералният резерв на САЩ следващата седмица, която може да хвърли светлина дали ултра-облекчената паричната политика в САЩ ще продължи. Тази политика бе основен двигател за цената на златото през последните две години. Според финансови анализатори докато все още няма ясни сигнали за затягане на паричната политика на САЩ, златото е малко вероятно да поевтинее много.

Техническият анализ показва, че в краткосрочен план златото има подкрепа на цена от 1625 долара за тройунция, ниво достигнато за последно на 4-ти януари тази година.

На физическия пазар Китай все още купува злато, но по-малко, отколкото през предишните няколко години. Физическите поръчки са засилени по това време на годината в Китай в очакване на китайската Нова година през февруари. Златните бижута са популярни подаръци в Китай, но според търговци темпото на изкупуване е в застой в сравнение с предишни години.

Цената на петрола се повиши в четвъртък, стимулирана от силните икономически данни от Китай, еврозоната и САЩ. Ценната суровина получи и допълнителен тласък от очакванията, че главният нефтопровод, който намали квотата си на подаване на петрол поради прекалено нарасналите запаси, може да възобнови работата си на пълен капацитет в рамките на една седмица.

Последно за деня цената на петрола бе 96.48 долара за барел, което е покачване със 75 цента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15