Ръст на производството във Великобритания през декември

Индустриалното и промишлено производство във Великобритания отбелязаха добро повишение през декември, но въпреки това, производството отчита спад за последните три месеца на миналата година.

Индустриалното производство на Острова покачи с 1.1% на месечна база през декември след слабия ръст от 0.3% за ноември и при прогнози на финансовите пазари за по-умерено подобрение +0.9%. Производството в промишления сектор покачи с 1.6% м./м. след спад с 0.3% за предходния месец и очаквания за по-слабо повишение от 0.7%.

Въпреки тези по-добри от прогнозите данни, от Британската национална статистика отбелязват, че за последното тримесечие на 2012г. индустриалното и промишлено производство остават в негативна територия, отчитайки понижение съответно с 1.9% и с 1.3% спрямо третото тримесечие. Това предполага, че днешните на пръв поглед доста добри декемврийски данни няма да окажат позитивно влияние върху икономиката на Великобритания. Според предварителните данни на британската статистика, БВП на Острова отбеляза спад с 0.3% на тримесечна база в края на 2012г. и това предполага, че икономиката изпадна за трети път в рецесия от началото на глобалната финансова и икономическа криза от 2008г. насам.

По същото време бяха оповестени и данните за търговския баланс на Великобритания през декември, като беше отчетено слабо свиване на дефицита до 8.9 млрд.британски паунда спрямо дефицит в размер на 9.3 млрд.за ноември месец. Има известно подобрение и на британския търговски дефицит със страните извън Европейския Съюз. В края на 2012г., този дефицит е в размер н а 4.2 мрлд.паунда спрямо дефицит за 4.6 млрд. през ноември.

Проблемите с все още големия търговски дефицит на Острова са функция главно на рязкото повишение на вноса на петрол. През декември вносът на "черното злато" покачи до 5.04 млрд.паунда спрямо внос за 4.346 млрд. през ноември достигайки най-високите рекордни нива от 1998г. насам.

По-важните днешни британски акценти на финансовите пазари са заседанието на Английската централна банка с окончателно решение в 14:00ч.и показанията на бъдещия президент на банката Марк Карни пред финансовата комисия на британския парламент. Карни, който все още е президент на Централната банка на Канада, омаловажи спекулациите, че той ще предприеме радикални промени в работната рамка на паричната политика на Британската централна банка, когато той поеме новия пост през лятото. В последно време имаше спекулативни прогнози по финансовите пазари, че Марк Карни може да изостави досегашния "инфлационен таван" на АЦБ от 2% и вместо това да го замести с "инфлационен диапазон" между 1% и 3% в зависимост от икономическото развитие на Острова. Това засили пазарните очаквания за възможно рестартиране на "печатницата за пари" на британската централна банка и беше основна причина за обезценката на английската лира на валутните пазари. Но след днешните първи коментари на Карни, в комбинация с относително добрите икономически данни, британската лира успя да отскочи от 6 месечното дъно спрямо долара в 1.5630 към връх за деня в 1.5767, а евро/паунд върна малко под 0.8600 нивото.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25