Финансовите пазари насочват внимание към предстоящата среща на Г20 и заседанието на Японската централна банка

Снимка: Архив

Инвеститорите на глобалните финансови пазари ще отправят погледи към Москва, където в края на седмицата е срещата на страните от Г20. Очаква се редица финансови министри и централни банкери да отправят критики към Япония за настоящата политика на новото японско правителство, позволяваща рязко обезценяване на йената.

Японската валута отслабна с около 17% спрямо долара от есента на миналата година насам, като основна причина за това беше избирането на Шиднзо Абе за нов премиер на страната и обещанията на неговото правителство да подкрепи слабата икономика чрез по-агресивни икономически и парични стимулиращи мерки.

Но доста „евтината“ йена е малко вероятно да бъде посрещната добре от търговските партньори на Япония в Г20. Редица от тях вече говориха относно негативния отзвук на евентуална т.нар."валутна война". Това са икономики, които също желаят по-ниски нива на своите валути с цел повишение на експорта.

На предстоящата среща на Г20 японските официални представители вероятно ще се опитат да омаловажат обвиненията, че те са причинили прекомерно обезценяване на йената. В опит да парира очакваните сериозни критики японският финансов министър Асо заяви в петък, че низходящото движение на йената от 78 долара до 90 долара е било доста бързо и неочаквано за японските власти. Това негово изявление доведе до частично париране на солидните загуби на йената, като доларът успя да върне назад към нивото от 92.00 спрямо 33-месечния негов връх около 94 йени.

Акцент през предстоящата седмица ще се постави и върху заседанието на Японската централна банка в четвъртък. С оглед срещата на Г20, започваща на следващия ден, ЯЦБ най-вероятно ще се въздържи от предприемането на каквито и да е допълнителни агресивни стъпки в областта на паричната си политика. Повод за тези очаквания даде и изявлението на президента на банката Маасаки Шираква, който обяви по-рано през миналата седмица, че ще подаде предсрочно оставка  на 19-и март - почти три седмици преди края на неговия управленски мандат.

Участниците на финансовите пазари ще следят с интерес и днешната среща на Еврогрупата, като една от основните теми на финансовите министри от Еврозоната ще бъде прогресът (или липсата на такъв?) в реформите, провеждани от Гърция, както и все още нерешеният въпрос за спасителната финансова помощ за Кипър. Не е изключено на срещата да бъде дискутирано и рязкото поскъпване на еврото на валутните пазари от началото на годината. За това намекна френският финансов министър Московици, като дори шефът на ЕЦБ Марио Драги не остана напълно безучастен по този въпрос след края на заседанието на банката през миналия четвъртък.

Ще продължи да се следи и развитието на корупционния скандал с испанския премиер Мариано Рахой, както и новините от Италия само две седмици преди важните предсрочни парламентарни избори на "Ботуша". Последните проучвания на общественото мнение преди изборите, насрочени за 24-и и 25-и февруари, са доста противоречиви. Според агенция SWG ляво-центристката Демократическа партия на Берзани повишава доверието сред избирателите с 1% до 33.8%, докато подкрепата за коалицията дясно-център на Берлускони е без промяна в 27.8%. Но според проучване на агенция "Tecne" доверието към Берзани спада с 0.8% до 33.2%, а това към Берлускони се повишава с 1% до 29.2%, докато коалицията около настоящия премиер Марио Монти губи около 1% и се ползва с доверието на 12.9% от италианските избиратели. Финансовите пазари са доста чувствителни към тези прогнози с оглед опасенията за възможно подновяване на напрежението около Италия и дълговата криза в Еврозоната като цяло, ако след изборите се формира нестабилен парламент, който е неспособен да излъчи коалиционно правителство от типа Берзани-Монти. Само мисълта, че Силвио Берлускони може отново да се намеси във властта дори като финансов министър (каквото е неговото желание) ще "опъва" все повече нервите на инвеститори и търговци през следващите две седмици преди изборите.

В сряда предстои и важния "Тримесечен инфлационен доклад" на Английската централна банка, като се очаква банката да понижи своите икономически прогнози за Великобритания.

Предстоящата седмица е изпъстрена и със серия изказвания на представители на Федералния резерв на САЩ, които може да повлияят върху поведението на долара на валутните пазари.

На икономическия фронт вниманието ще бъде насочено върху важните показатели от САЩ за продажбите на дребно и индустриалното производство през януари и предварителния индекс на потребителското доверие през февруари месец. Няма да бъдат подминати безучастно и данните за индустриалното производство през декември на Франция и на цялата Еврозона. Но основният акцент в Европа ще бъде поставен върху показателите за Брутния вътрешен продукт през последното тримесечие на 2012-а г. на Франция, Германия, Италия и на Еврозоната като цяло. Ще бъдат оповестени и данни за БВП на Япония за края на миналата година и тези за японското индустриално производство през декември.

Всички тези предстоящи важни събития и икономически данни в световен план ще бъдат "гарнирани" с доста вяла и слаба търговия в голяма част от азиатските финансови пазари с оглед Китайската лунна нова година. Поради важния празник китайските борси ще почиват през цялата настояща седмица, като до сряда включително са в почивка и инвеститорите в Хонконг, Сингапур и редица други азиатски регионални пазари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25