Япония няма да бъде критикувана на срещата на Г-20

Снимка: Архив

Япония няма да бъде нарочена за критики на започналата днес двудневна среща на финансовите министри и централни банкери на страните от Г-20 в Москва, съобщи Ройтерс. Агенцията цитира делегати на срещата, според които няма да има конкретни дискусии за Япония и агресивната политика на японските власти в подкрепа на икономиката на страната - политика, предизвикала рязка обезценка на йената на валутните пазари през последните месеци.

Неназовани делегати също така за посочили, че в проектокомюникето на Г-20 не се отбелязва за конкретни ангажименти на отделните страни-членки да не се намесват във валутните курсове. Страните от Г-20 желаят само да се избягва прекомерната волатилност на валутните пазари и безредните движения на основните валути.

Тази "информация" на Ройтерс изглежда като "зелена светлина" за продължаване на досегашната агресивна политика от страна на японските власти, като проектокомюникето на Г-20 сякаш няма да повтори изявлението на Г-7 от по-рано тази седмицата.

Това доведе до нов рязък спад на йената на валутния пазар, като обезценката на японската валута се засили и след изказване на шефа на МВФ Кристин Лагард.

Тя заяви, че приветства настоящата стимулираща политика на Япония, тъй като е в синхрон с правителствените политики провеждани в световен план в подкрепа на икономическия растеж. Лагард отбеляза, че основните валути са в рамките на реалните си нива, въпреки движенията в последно време на йената (нейната обезценка) и еврото (неговото поскъпване).

Всичко това провокира нов силен спад на йената и опит за възходящо движение на еврото. Единната европейска валута се повиши рязко до нов връх за деня от 124,95 йени, след като по-рано днес удари двуседмично дъно в 122,90 йени. Доларът също поскъпна спрямо йената от 92,24 днешното дъно до 93,54 йени, а еврото отскочи от триседмичното дъно в 1,3306 долара към 1,3370 нивото.

Изглежда новините от срещата на Г-20 ще продължат да оставят своя сериозен отпечатък върху движенията на валутния пазар.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25