Икономическите очаквания в Германия през февруари се повишиха до тригодишен връх

Снимка: Архив

Индексът на икономическите очаквания в Германия покачи изненадващо силно през февруари до 48,2 пункта (при прогнози за по-слабо подобрение до 35,0 пункта) спрямо 31,5 пункта през януари, показва проучването на германския икономически институт ZEW. Това е най-високото ниво от близо три години насам (от април 2010-а насам) и поредно доста силно подобрение на бизнес очакванията във водещата икономика на Еврозоната, след като в края на 2012-а г. индексът беше в ниво от едва 6,9 пункта.

ZEW индексът на текущите бизнес условия обаче отбелязва известно понижение през февруари до 5,2 пункта от 7,1 за януари и при прогнози за повишение до 9,0 пункта. Това е леко притеснителен сигнал, тъй като именно тази компонента е в добра корелация (зависимост) с очаквания по-късно през седмицата Ifo бизнес индекс на Германия са същия месец.

Солидното подобрение на икономически очаквания за последните два месеца подкрепя налагащото се мнение, че икономиката на Германия ще излезе отново на позитивен растеж през първите три месеца на 2013-а г. (след доста рязкото икономическо свиване с 0,6% през последните три месеца на миналата година) и по-важно: има тенденция за продължаващо подобрение на икономиката с течение на годината. Данните предполагат, че германската икономика може да остане доста издръжлива на фона на слабостта в Еврозоната, но също така отразява факта, че глобалната икономика не е толкова слаба, колкото предполагат ниските цени на пазарите на суровини.

ZEW индексът на икономическите очаквания в цялата Еврозона също отбеляза добро повишение до 42,4 пункта през февруари от 31,2 пункта за януари, а индексът на текущите бизнес условия се влошава слабо до -75,6 пункта от -75,3 през първия месец на годината.

От германския икономически институт посочиха, че две трети от запитаните бизнесмени очакват Европейската централна банка да запази без промяна основните лихви в Еврозоната.

След тези доста добри данни за бъдещите бизнес очаквания в Германия, еврото поскъпна за кратко до нов връх за деня от 1,3375 долара и отскочи към 125, 25 йени.

Въпреки това поскъпване, еврото остава за трети пореден ден на търговия между неговите оферти купува в 1,3320/1,3300 долара и офертите продава разположени към 1,3370/80 и след това към 1,3390/1,3400 областта. Само евентуален пробив на единната европейска валута над 1,3400 долара или негов спад под 1,3300 нивото може да доведе до по-сериозно "раздвижване" на валутния пазар.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25