Еврото се търгува във високи нива преди изборните резултати от Италия

Снимка: Архив

Еврото изглежда добре купувано през днешната европейска търговия, въпреки напрежението на финансовите пазари преди края на изборния ден в Италия и първите предварителни резултати след 16:00ч. Единната европейска валута се покачва към 1,3300 долара след като в петък то регистрира шестседмично дъно от 1,3145 долара.

Интерес за покупки на евро има и спрямо йената, където то се търгува около 124,40 нивото след новия натиск върху японската валута при "информациите", че президентът на Азиатска банка за развитие Курода вероятно ще бъде следващия президент на Японската централна банка. Спрямо британската лира еврото поскъпва към 16 месечен връх от 0,8773 нивото като реакция на понижения топ "ААА" кредитен рейтинг на Великобритания от агенция Мудис в края на миналата седмица.

Задълбочаващото се възходящо движение на европейските пазари на акции оказва допълнителна подкрепа за еврото и подкрепа за т.нар. рисково-търгувани валути като Австралийския и Новозеландския долар спрямо американския долар и йената, които губят своя статут на "валути-убежище".

Относително успешният днешен аукцион за емитиране на нови суверен дълг на Италия и предпазливият оптимизъм на Гръцката централна банка относно постепенно връщане на икономиката по пътя на растежа през следващата година подсилват допълнително интереса за покупки на евро преди предварителните резултати от ключовите парламентарни избори в Италия след 16:00ч. наше време. Неясният изход на италианските избори обаче може да ограничи това възходящо движение на еврото, като сега интерес за продажби на единната европейска валута има към 1,3290/1,3300 долара и следващи оферти продава към 1,3320/25 областта. Само ясен сигнал, че на Апенините ще има стабилен парламент и формиране на про-реформатското правителство (коалиция Берзани-Монти) може да задълбочи днешното поскъпване на еврото на валутния пазар.

Но ако се потвърдят опасенията за невъзможност за създаване на силно правителство в Италия (ако партиите на Берлускони и комика Грило получат висок процент на доверие), има реален риск от нов спад на единната европейска валута, нови продажби на акции на европейските пазари и евентуални разпродажби на италиански държавни облигации, което да повиши напрежението на "периферния" суверен дългов пазар в Еврозоната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25