Риториката на номинирания за шеф на Японската централна банка не успя да обезцени йената

Снимка: Архив

Номинираният за нов шеф на Японската централна банка Харухико Курода заяви днес, че би било напълно естествено ЯЦБ да купува дългосрочни японски държавни облигации в огромен размер. Той каза, че трябва да се изследват пазарните развития и възможните затруднения. Курода настоя, че централната банка трябва да изпрати ясен сигнал, че ще направи всичко необходимо, за да се пребори с дефлацията в Япония. Той обаче даде ясно да се разбере, че политиката на ЯЦБ няма за цел манипулиране на валутните курсове (няма за цел изкуственото обезценяване на японската йена).

Важно е да се постигне заложената цел на банката за инфлация от 2%, въпреки че това може да окаже влияние върху валутите по време на самия процес за постигане на ценовата стабилност, смята Курода. Според него вече предприетите стъпки не са достатъчни за борба с дефлацията. Той смята, че само повишение на паричната база няма автоматично да доведе до повишение на отпусканите от банките в страната заеми и кредити.

Курода не мисли, че стимулиращите мерки на ЯЦБ водят до рязко изтичане на йени или до изкуствено раздуване зад граница (до изкуствено повишение на останалите основни валути спрямо йената).

Лично той желае стимулиращите мерки на банката да доведат до постигането на инфлационната цел от 2% в рамките на следващите две години.

Номинираният за нов шеф на ЯЦБ също така каза, че би било трудно банката да купува чуждестранни държавни облигации в огромен размер.

Днешните коментари на Курода не доведоха до нов натиск и продажби на японската йена на валутните пазари в Азия, като дори има известно повишение на местната валута. От една страна неговите коментари не представляват изненада за участниците на финансовите пазари с оглед опасенията преди време, че новият шеф на ЯЦБ ще провежда дори още по-агресивна стимулираща парична политика. От друга страна се говори за покупки на йени от японски инвеститори и компании с цел репатриране на капитали обратно в страната, нещо обичайно с оглед наближаване на края на японската финансова година на 31-ви март.

Йената днес намира подкрепа и от солидния спад на китайския фондов пазар след оповестените в края на миналата седмица нови "затягащи" мерки на китайските власти целящи ограничаване на раздуването на цените на недвижимите имоти. Тези мерки доведоха до силен срив на китайският фондов индекс Shanghai Composite с цели 3,65%, до спад на индекса Hang Seng с 1,58% и се отразиха негативно върху останалите азиатски борси. Тази липса на риск-апетит у инвеститорите на азиатските фондови пазари оказва известна подкрепа както за йената, така и за американския долар спрямо останалите основни валути с оглед техния статут на "валути-убежище" при напрежения на глобалните финансови пазари.

В края на азиатската и началото на днешната европейска търговия, йената се търгува спрямо еврото малко над 121,26, а спрямо долара около 93,40 нивото, след като в петък японската валута беше подложен на нов натиск от продажби.

Спадът на азиатските пазари на акции води до общо днешно поскъпване и на американския долар спрямо останалите основни валути, като еврото се търгува обратно под 1,3000 нивото. Рязко обезценяване днес претърпя и австралийският долар, падайки до 8 месечно дъно от 1,0115 американски долара (с оглед и опасенията за възможно понижение на лихвите от Австралийската централна банка на утрешното й заседание), а Новозеландският долар падна до тримесечно дъно към 0,8190 нивото.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25