Австралийската централна банка запази лихвата, австралийският долар реагира с повишение

Снимка: Архив

След края на днешното заседание, Австралийската централна банка (Reserve Bank of Australia -RBA) запази без промяна основната австралийска лихва в нивото от 3%. Това беше очаквано от мнозинството анализатори и участниците на финансовите пазари. Банката заяви, че има сигнали, че предишните понижения на лихвата вече оказват влияние върху икономиката на страната.

RBA също така сигнализира, че остава готова за ново понижение на лихвите,  само ако има влошаване на вътрешните условия. Но банката запази своя относително оптимистичен поглед върху глобалните икономически условия и не промени своята оценка за икономиката на Китай - страната, която е основен търговски партньор на Австралия. RBA отново посочи, че китайският икономически растеж е стабилен и в укрепващо темпо.

Австралийската централна банка даде ясно да се разбере, че инфлацията не е повод за безпокойство, като очаква индексът на потребителските цени (CPI) да остане в синхрон със заложените цели в краткосрочен план.

Изявлението на RBA предполага, че банката ще запази своята настояща "изчаквателна" позиция за известно време, преди евентуално да се наложи ново понижение на лихвата. Според повечето анализатори, ново понижение на австралийската лихва с 25 базисни пункта до 2,75% нивото може да стане факт към средата на годината.

Преди днешното решение на Австралийската централна банка бяха оповестени и по-добри от очакваните важни данни за продажбите на дребно в Австралия. През януари продажбите на дребно се повишиха с 0,9% спрямо декември при средни прогнози за ръст от 0,4%. Бяха оповестени и добри данни за продажбите на нови моторни превозни средства през февруари (повишение с 5,6% на месечна и с 5,2% на годишна база).

Австралийският долар реагира с повишение на днешните добри икономически данни и на решението на RBA да запази без промяна лихвата в 3%. Участниците на валутния пазар интерпретираха изявлението на банката като сигнал, че тя все още запазва възможността за ново понижение на австралийската лихва, но в близките месеци ще продължи с настоящата си "изчаквателна" позиция.

Днешният риск-апетит и възходящо движение на азиатските фондови борси също помогнаха за отскока на австралийския долар на валутния пазар до 1,0252 американски долара, след като вчера беше достигнато 8 месечно дъно към 1,0115 нивото.  В същото време, еврото падна към 1,2717 австралийски долара – точно над неговото важно дъно от 1,2707, което беше достигнато на 18-и януари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25