Рязко поскъпване на еврото след пресконференцията на шефа на ЕЦБ Марио Драги

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейската централна банка понижи своите прогнози за БВП на еврозоната през 2013-а г. до диапазона между -0.9% и -0,1% с централна прогноза от -0,5% спрямо прогнозите от декември между -0,9% и +0,3% и централна прогноза от -0,3%. За следващата година ЕЦБ очаква икономически растеж между 0,0% и +2,0% с централна прогноза от +1,0% спрямо декемврийската прогноза за растеж между +0,2% и +2,2% и централна прогноза за растеж от +1,2%.

Банката промени слабо и своята прогноза за инфлацията през настоящата година до диапазона между +1,2% и 2,0% спрямо предишната прогноза в областта от +1,1% до +2.1%, като за 2014-а очаква инфлация между +0,6% и +2,2% спрямо декемврийската прогноза между +0.6% и +2,0%.

На пресконференцията след днешното заседание на ЕЦБ, президентът на банката Марио Драги посочи, че инфлационният натиск ще остане ограничен в средносрочен план, като инфлационните очаквания в еврозоната остават стабилно закотвени.

Според него икономическата слабост в региона ще се разпространи и през 2013-а, но последните показатели предполагат, че икономическата активност ще се стабилизира през първата половина на годината. Драги очаква постепенно икономически възстановяване през втората половина на 2013-а, въпреки че ЕЦБ продължава да вижда низходящи рискове за икономическите перспективи.

Нашата стимулираща парична политика ще помогне на икономиката, посочи той и призова правителствата в региона да продължат със структурните реформи, за да могат да върнат трайно доверието в еврозоната. Според него политиката на ЕЦБ ще остане стимулираща с всички налични финансови инструменти.

Рисковете за ценовите перспективи остават балансирани, като възходящите инфлационни рискове са свързани с по-високите косвени данъци и петролни цени, докато низходящите рискове за инфлацията се дължат на  по-слабата икономическа активност, заяви шефът на ЕЦБ. 

На въпрос на журналисти, Марио Драги отговори,  че на днешното заседание бордът на директорите на ЕЦБ е дискутирал възможността за понижение на лихвите, но решението за запазване на лихвите без промяна е било взето „по взаимно съгласие“.

Основното послание от днешната пресконференция на шефа на ЕЦБ е, че банката запазва досегашната си "изчаквателна" политика без реален намек за предстоящо скорошно понижение на лихвите.

Единната европейска валута реагира на пресконференцията на Марио Драги с рязко поскъпване на валутния, тъй като той "пропусна" да отбележи, че поскъпването на еврото е риск за икономическия растеж в еврозоната (риск, за който той говори след предишното заседание на банката през февруари). На въпрос за еврото, Драги посочи, че нивата на валутата отговарят на нейната средна стойност в дългосрочен план. Той отново подчерта, че политиката на ЕЦБ няма за цел конретни нива на валутна размяна на еврото и че централната банка се придържа към постигнатия консенсус за валутните пазари на срещата на Г-20 в Русия през февруари.

В подкрепа на бързото повишение на еврото през последните минути бяха и новите прогнози за инфлацията в еврозоната за тази и следващата година, които не се различават съществено от предишните инфлационни прогнози на банката през декември.

Първата реакция на еврото на валутния пазар беше леко негативна, след като ЕЦБ направи низходяща ревизия на своите прогнози за икономическия растеж на еврозоната. Еврото за кратко удари часово дъно за деня от 1,2989 долара, от което последва рязко негово поскъпване към 1,3097 долара - нов връх за единната европейска валута за тази седмица. Еврото задълбочи и своето възходящо движение към 123,75 йени и отскочи от 0,8638 британски лири (дъното, ударено след днешното решение на АЦБ да не промени своята лихвена и парична политика) до нов седмичен връх от 0,8699 паунда.

Изглежда повечето участници на валутния пазар бяха „хванати“ прекалено къси в евро (бяха продали голям обем евро преди днешното заседание на ЕЦБ) с оглед техните спекулативни очаквания за по-песимистични коментари от страна на Драги и по-ясни сигнали, че ЕЦБ ще понижи лихвите още на следващото заседание през април. След като тези техни прогнози изглежда не са оправдаха, последва покриване на отворените къси позиции в евро (има добри покупки на евро) и именно това е в основата на добрия отскок на единната европейска валута.

Сега оферти продава за еврото има разположени към 1,3100 долара (около бившия негов връх от 1-ви март и опции с падеж в 1,3100 нивото в 17:00ч.). Само пробив и над тях ще задълбочи възходящото движение на еврото към 1,3120/25 и дори към 1,3140/60 следващите добри оферти продава.

Първи оферти купува за еврото се разполагат към 1,3070/1,3050 областта, но само връщане на единната европейка валута под 1,3040 долара може да отмени текущото негово възходящо движение и то да се окаже под нов натиск към офертите купува около 1,3000 нивото.

Графика евро/долар (на едночасова база)

 

 

 

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25