Работната заетост в еврозоната достигна най-ниските нива от седем години насам

Снимка: Архив

Броят на хората, които запазиха своите работни места в еврозоната, отбеляза спад до най-ниските нива от близо седем години през последните три месеца на 2012-а г., показват официалните днешни данни на Евростат. Това е поредна илюстрация за икономическата и социална цена, която Единният валутен блок продължава да плаща за фискалната криза в региона.

Работната заетост в 17-те страни-членки, използващи еврото, спадна с 0,3% през последното тримесечие на миналата година, достигайки 145,7 млн. след понижение с 0,1% през третото тримесечие, показват данните на Евростат. Това е най-ниската работна заетост в региона от първото тримесечие на 2006-а г. насам и означава, че 464 хил. европейци са загубили своята работа в последното тримесечие на миналата година.

Работната заетост в еврозоната удари пик от 150,4 млн. в началото на 2008-а г. - само няколко месеца преди официалното стартиране на глобалната финансова криза, което започна с фалита на американската банка Lehman Brothers.

Данните показват, че повече от един милион европейци са загубили своята работа в рамките на миналата година (спрямо заетите 146,8 млн. в края на 2011-а г.), като има спад на работната заетост с 0,8% (спрямо последното тримесечие на 2011-а г.).

Повишаващият се брой на безработните засилва натиска върху лидерите на еврозоната, които се опитват да намалят нивата на държавните заеми и дългове в опит да сложат край на фискалната криза в региона. Изборите в Италия през миналия месец са ясен пример, че нараства подкрепата за партиите, които са против строгите мерки на икономии.

Данните на Евростат показват, че работната заетост отбелязва рязко понижение в силно задлъжнелите страни, които бяха и най-тежко засегнати от кризата. Броят на хората, запазващи своята работа в Португалия, падна с 2% на тримесечна база в края на 2012-а г., спад с 1,4% в Испания, с 1,3% в Кипър и с 0,4% в Италия.

В пълен контраст, работната заетост в Германия се повиши с 0,1%, с 0,6% в Люксембург и с 0,2% в Австрия - все страни от т.нар. "ядро" на еврозоната.

Еврото реагира негативно на слабите данни за работната заетост в еврозоната и отново опитва спад към вчерашното тримесечно дъно от 1,2934 долара. Единната европейска валута губи почва и спрямо останалите основни валути, като тя връща обратно към днешното дъно от 1,2331 швейцарски франка, спада към 124,50 йени и се понижава до едноседмично дъно от 0,8651 британски лири.

На другия полюс са европейските пазари на акции, където повечето фондови индекси достигат нови четиригодишни върхове, тъй като остава в сила инвеститорският оптимизъм, провокиран от вчерашните силни икономически данни от САЩ. Водещи за днешното възходящо движение на европейските борси са акциите от банковия сектор и на застрахователните компании след добре приетите от пазара финансови резултати на италианската компания Assicurazioni Generali. Европейският фондов индекс FTSEurofirst 300 се повишава с 0,5% до 1200,11 пункта - най-високото негово ниво от септември 2008-а г. насам. По-големият европейски индекс STOXX Europe 600 също се повишава с 0,5% до нов, близо петгодишен връх, а немският индекс DAX се покачи с 0,8% до най-високо ниво от януари 2008-а г. насам.

Но слабите данни за пазара на труда в еврозоната парираха част от този днешен силен инвеститорски ентусиазъм на европейския пазар на акции.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25