Стабилизация на еврото след ZEW индекса на Германия и успешното емитиране на испански дълг

Снимка: Архив

Еврото опитва известна стабилизация на валутния пазар след добрите резултати от днешния аукцион за емитиране на краткосрочен дълг в Испания и силното проучване за бизнес доверието в Германия през март. Но търговията остава доста предпазлива поради продължаващите опасения около кипърската спасителна програма и предстоящото й гласуване от парламента на страната след 18:00 ч.

Испания успя да пласира тримесечни и 9-месечни краткосрочни държавни облигации за 4,057 млрд. евро - над планираните за продажби книжа в размер между 3 млрд. и 4 млрд. евро. Бяха продадени тримесечни книжа за 1,74 млрд. евро при средна лихва от 0,285%, която е под средната лихва от 0,455%, постигната при предходния подобен дългов аукцион в средата на февруари. Бяха продадени деветмесечни книжа за 2,26 млрд. евро при средна лихва от 1,077% - под средната лихва от 1,165%, постигната при предходния подобен дългов аукцион през февруари. Днешните резултати се възприемат като добри преди предстоящия по-важен аукцион в четвъртък за нови дългосрочни испански облигации.

Известен негативен фактор около дълговата и банкова криза в Испания оказват данните на централната банка на страната за повишение на т.нар. "лоши" (необслужвани) кредити в банковия сектор през януари до 10,78% от общите кредити на банките, спрямо 10,44% в края на 2012-а г. Това е сигнал, че все повече длъжници в четвъртата по сила икономика на еврото не успяват да обслужват своите дългови плащания. Тези слаби данни парират частично позитивния ефект от днешния успешен испански дългов аукцион.

През обедната европейска търговия еврото намира подкрепа от изненадващото повишение на икономически и бизнес очаквания в Германия, след като ZEW бизнес индексът на страната се повиши през март до тригодишен връх.

Но участниците на валутния пазар и на европейските фондови борси остават доста предпазливи преди важното гласуване в парламента на Кипър на спасителната програма за страната и на данъка върху депозитите в кипърските банки. Последното предложение на кипърските власти е за отмяна на данъка върху депозитите под 20 хил. евро и неговото повишение до 12,5% за влоговете над 500 хил.евро. Въпреки тази промяна все още няма индикации, че кипърският парламент ще одобри тежките условия, които бяха наложени от Еврогрупата в замяна на финансовата помощ за страната в размер на 10 млрд. евро.

Оферти "продава" за еврото се разполагат около 1,2960/70 долара и след това към 1,2990/1,3000 областта, като само пробив над тях (поскъпване на еврото над 1,3005/10 долара) може да доведе до негово по-добро възходящо движение към 1,3050/70 и дори с поглед към ключовата "зона-спирачка" пред единната европейска валута около 1,3100/35.

Близки оферти "купува" за еврото има разположени към 1,2920/00 долара преди важната област на подкрепа за единната европейска валута около 1,2885/60. В низходяща посока само пробив на еврото под 1,2885/60 долара може да поднови цялото негово низходящо движение в сила от неговия връх за 2013-а г. от 1,3711 долара, който беше достигнат в началото на февруари.

Според участници на валутните пазари, ако днес парламентът на Кипър все пак одобри спасителната програма за страната, това може частично да върне доверието към еврото и да поднови интереса за покупки на акции на европейските фондови борси. Но отрицателен днешен вот ще засили рисковете за скорошен фалит на кипърската банкова система, за изпадне на Кипър в неплатежоспособност и опасността за нейното излизане от еврозоната. Подобен "кошмарен" сценарий определено ще бъде негативен за еврото и за риск-апетита на глобалните финансови пазари.

Но предстоящото утре важно заседание на Федералния резерв на САЩ и очакванията, че Бернанке "и компания" ще запазят настоящата агресивна политика на парични стимули, може да предотвратят по-сериозен срив на капиталовите пазари от двете страни на Океана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25