Изненадващо добри икономически данни от Великобритания подкрепиха британската валута

Снимка: Архив

Продажбите на дребно във Великобритания отбелязаха добър отскок през февруари след понижение в началото на годината, а правителствените заеми (нови държавни дългове) се оказаха доста по-ниски от прогнозите.

Продажбите на дребно през февруари се повишиха на месечна база с 2,1% след спад с 0,7% през януари и при прогнози за по-умерено повишение с 0,5%. На годишна база продажбите на дребно се повишават с 2,6%.

Изключвайки горивата, продажбите на дребно през февруари отбелязват ръст от 1,9% на месечна база след понижение с 0,4% в началото на годината.

Данните са доста по-добри от прогнозите, но от британската национална статистика ONS подчертаха, че основната причина за отскока в продажбите на дребно през февруари е много слабата активност през януари, когато страната беше ударена от изобилни снежни бури.

ONS оповести и изненадващо добри данни за финансовото положение на Великобритания. Нетните заеми на британския държавен (публичния) сектор през февруари са били в размер на едва 2,8 млрд. паунда - доста под заемите за 11,8 млрд. паунда преди година (февруари 2012-а) и под прогнозираните 8,9 млрд. паунда. Това са най-ниските държавни заеми от февруари 2008-а насам.

Но от ONS уточниха, че държавната хазна през февруари беше неочаквано попълнена от продажбата на супербързата широколентова мобилна връзка и от печалбата на Английската централна банка, като двете "сделки" са вкарали еднократно в хазната съответно 2,3 млрд. и 2,7 млрд. паунда.

Днешните солидни данни (особено за продажбите на дребно) "охлаждат" допълнително призивите за повишение на програмата на АЦБ за покупки на британски държавни облигации на следващото заседание на банката на 4-ти април.

След тези доста добри икономически данни последва рязко поскъпване на британската лира на валутния пазар. Паундът се повиши до триседмичен връх от 1,5203 долара, а еврото удари петседмично дъно от 0,8492 паунда.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25