Нова порция силни данни от САЩ подкрепиха долара, но не и пазарите на акции

Снимка: Архив

Индексът за общата бизнес активност на ФЕД на Филаделфия изненада приятно, отбелязвайки солидно повишение през март до +2,0 пункта от -12,5 пункта за февруари и при прогнози на финансовите пазари за по-умерено подобрение до -1,5 пункта. Това е сигнал за експанзия на икономическата активност в един от най-силните промишлени региони в САЩ след изненадващото свиване през предходния месец.

Солидно подобрение отбелязва и компонентата за новите промишлени поръчки до +0,5 пункта от -7,8 пункта през февруари, както и тази за работната заетост, която се подобри до +2,7 пункта от +0,9 пункта (сигнал за ускоряване на разкриваните нови работни места в промишления сектор през март). Индексът на промишлените запаси за региона на Филаделфия се подобри до 0,0 пункта от -10,0 през февруари, а ценовият промишлен индекс се понижи слабо през март до +8,5 пункта от +8,9.

Индексът на очакваните бъдещи бизнес условия през следващите шест месеца се подобрява слабо до +32,5 пункта през март от +31,1 за февруари, докато компонентата за бъдещата работна заетост се понижи до +8,1 пункта от +14,9 пункта.

И данните от жилищният сектор бяха относително добри. Продажбите на съществуващи (стари) жилища в САЩ се повишиха през февруари с 0,8% до 4,98 млн. жилища на годишна база, макар и малко под прогнозите за 5 млн. жилища. Това са най-високите жилищни продажби от ноември 2009-а, показват днешните данни на американската национална асоциация на търговците на недвижими имоти (NAR). Продажбите на жилища се повишиха на годишна база с 10,2% през февруари, като това представлява ръст за 20-ти пореден месец.

Запасите на предложени за продажби стари жилища към края на февруари се повишиха с 9,6% до 1,94 млн. жилища спрямо запасите в началото на годината. Това означава, че настоящите запаси на жилища за продажба ще стигнат за 4,7 месеца при текущото темпо на продажби, което е известно повишение спрямо жилищните запаси за 4,3 месеца през януари.

Средната цена на продадените жилища през февруари е в размер на 173 600 долара - повишение с 11,6% на цените спрямо февруари 2012-а г.

Днешните данни са пореден сигнал за подобрението на жилищния сектор в САЩ. Мнозина икономисти продължава да вярват, че жилищният пазар ще бъде един от основните двигатели на американската икономика през настоящата година.

По същото време бяха оповестени и данните за Водещия икономически индикатор на САЩ, като този индекс се повиши с 0,5% през февруари след повишение с 0,5% в началото на годината, отбелязвайки подобрение за трети пореден месец. През февруари, осем от 10-те компоненти, влизащи във Водещия икономически индикатор отбелязват подобрение.

Днешната поредна порция от силни икономически данни е добър сигнал за икономическия растеж на САЩ през първото тримесечие на настоящата година. Според икономисти и анализатори обявените от началото на годината досега икономически показатели от САЩ предполагат, че БВП ще отбележи растеж от близо 3% в началото на 2013-а г. след "анемичния" растеж от 0,1% през последното тримесечие на 2012-а г.

Щатският долар реагира позитивно на икономическите данни, отбелязвайки известно повишение спрямо еврото и британската лира. Еврото се намира под нов натиск към сутрешното негово дъно от 1,2879 долара, а паундът върна към 1,5125 долара от триседмичния връх малко над 1,5200, достигнат по-рано през деня.

Но днешните добри американски показатели не успяват да върнат риск-апетита на пазарите на акции, където инвеститорите се намират на вълна "продажби" след днешните слаби икономически данни от еврозоната и с оглед "кипърската криза". Фондовият пазар на Уолстрийт последва негативното развитие на европейските борси, като индексът Дау Джоунс е "на червено" с 0,56%, широкият индекс S&P500 губи 0.64%, а технологичният Nasdaq - 0,82%.

Европейските борси задълбочават спада към края на европейската търговия. Немският индекс DAX вече пада с 1,33%, френският CAC40 е "на червено" с 1,77%, а лондонският индекс FTSE100 се обезценява с 1,04%.

Напрежението на фондовите борси е в полза за долара и йената на валутния пазар, тъй като инвеститорите отново гледат на тях като "валути-убежище". Това провокира спад на еврото до 122,45 йени, като дори доларът се търгува в ниските нива към 95,00 йени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25