Мрачна икономическа картина за еврозоната през март, последвана от спад на еврото под 1,2800 долара

Снимка: Архив

След сигналите за известното подобрение на икономическата картина в еврозоната през последните месеци на миналата година и в началото на 2013-а днешното проучване на Европейската комисия за март показва подновено влошаване на рецесията в региона.

Индексът за икономическото състояние, който включва бизнес и потребителското доверие, отбеляза спад до 90,0 пункта през март от 91,1 пункта за февруари и при прогнози за по-умерено понижение до 90,4 пункта. Това е първото влошаване на индекса от октомври 2012-а г. насам.

Самото проучване на Европейската комисия беше приключено в голямата си част преди последната "хаотична" седмица за европейските политици и финансови пазари около спасителната програма за Кипър, която доведе до опасения за сигурността на големите банкови депозити в европейските търговски банки.

Индексът на доверието в индустриалния сектор на еврозоната през март се влоши до -12,5 пункта от -11,3 за февруари и при прогнози за -12,0 пункта, докато индексът на потребителското доверие запазва нивото от предварителните данни на ЕК в -23,5 пункта спрямо -23,6 пункта за предишния месец.

Има реална опасност икономическото доверие в еврозоната да продължи да отслабва и през следващия месец, тъй като европейският бизнес и потребители вероятно ще реагират негативно на подновеното напрежение около дълговата криза в региона с оглед "кипърската криза" и "италианската политическа криза".

Европейската комисия отчита и ново влошаване на доверието в сектора на услугите (спад на индекса до -6,7 пункта през март от -5,4 през февруари), в сектора търговия на дребно (спад до -17,6 от -16,1), в строителния сектор (спад до -30,3 от -29,7), както и влошаване на общия индекс на бизнес климата в еврозоната до -0,86 от -0,73 пункта през февруари при прогнози за понижение до -0,80 пункта.

Според ЕК има влошаване на важните икономически индикатора в страни като Франция, Германия и Испания, но подобрение на индексите за Италия.

Еврото реагира негативно на новото влошаване на икономическата картина в еврозоната като проби под 1,2800 долара и отбелязва поредно 4-месечно дъно от 1,2782 долара. Единната европейска валута отбеляза 7-седмично дъно от 0,8451 британски лири и падна към 120,56 йени.

Британската валута също се намира под натиск от продажби след днешните данни за рекордния дефицит по текущата сметка и големия търговски дефицит на Великобритания през 2012-а г. Паундът падна към ново дъно за седмицата от 1,5103 долара.

Европейските борси също реагират негативно на слабите икономически данни от еврозоната и Великобритания, като немският фондов индекс DAX вече е "на червено" с 0,91%, френският CAC40 пада с 1,20%, а лондонският индекс FTSE100 с 0,5%.

Страховете за риск от прилагането на модела за справяне с кипърската банкова криза към други банки в еврозоната и най-вече тези в страни като Испания и Италия, водят до най-агресивни разпродажби на акции на борсите в Мадрид и Милано. Италианският фондов индекс FTSE MIB вече губи 1,54% от стойността си, а испанският Ibex-35 е "на червено" с 1,86%.

Негативно влияние върху европейските инвеститори оказват и нарастващите опасения, че Италия няма да успее да се сдобие с ново стабилно правителство, като тези страхове се отразиха на днешния не много добър аукцион за емитиране на нов италиански държавен дълг.

Бяха продадени италиански облигации за 6,91 млрд. евро - малко под планираните за продажби книжа в размер на 7 млрд. евро. Бяха пласирани петгодишни книжа за 3,91 млрд. евро при средна лихва от 3,65% - над лихвата от 3,59% при предходния подобен аукцион и най-висока лихва от октомври 2012-а г. насам. Рим успя да пласира и нови 10-годишни дългови книжа за 3 млрд. евро при лихва от 4,66%, което е под средната лихва от 4,83% на предходния подобен аукцион, но при много слаб интерес от страна на инвеститорите.

"Взривоопасната" смес от слаби европейски икономически данни, страховете от заразно влияние на модела за справяне на кипърската криза (чрез сериозно ощетяване на вложителите в банките) в останалите части на еврозоната и неспособността на италианските политици да формират стабилно правителство се изрази и в агресивни разпродажби на акции в европейския банков сектор.

Акциите на италианската банка Intesa Sanpaolo SpA падат с над 2%, а на испанските банки Banco Santander SA и BBVA SA са "на червено" съответно с 2,57% и с 2,76%.

Напрежението на европейските капиталови пазари доведе до бягство на инвеститорите обратно към долара и йената с оглед техния статут на "валути-убежище". Американската валута успя да покачи до близо 8-месечен връх спрямо т.нар. "кошница" основни валути (евро, британска лира, швейцарски франк, йена, австралийски и канадски долар). Доларовият индекс се повиши до 83,171 пункта, което е негово най-високо ниво от август 2012-а г. насам.

Доларът намира подкрепа и от факта, че с наближаване на празниците за католическия Великден ликвидността на финансовите пазари ще намалява и това кара инвеститорите отново да се обърнат към американската валута и американските финансови активи.

Еврото за сега удари 4-месечно дъно от 1,2781 долара като следваща близка негова област на подкрепа лежи около 1,2750/36 преди следващата важна зона към 1,2700/1,2660 долара. Сега близки оферти продава за еврото има към 1,2820/30 (около бившите дъна от предните два дни на търговия), преди следващите оферти продава към 1,2850/65 и важната зона около 1,2880/1,2900 долара.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25