Слаб старт на новото тримесечие за еврото

 

Еврото започна тримесечието слабо и остава близо до 4-месечното дъно заради опасенията, че спасителният план на еврозоната за Кипър може да доведе и до други неприятности. В същото време Италия продължава да е в политическа безизходица.

Йената не реагира на проучването "Танкан" на Японската централна банка, което показа, че бизнес доверието в Япония се е подобрило малко повече от очакваното. Инвеститорите обаче остават съсредоточени към заседанието на Централната банка, което ще се проведе по-късно през седмицата.

Евро/долар се разменя за 1.2790 и е близо до 4-месечното дъно от сряда на 1.2750. В петък европейските и американските пазари бяха затворени заради официалния празник. Единната валута неотклонно поевтинява след 14-месечния пик през февруари на 1.3711 и важна подкрепа - в момента е 1.2680, което представлява 61.8% корекция на "ралито" от юли до февруари. Пробив на това ниво може да доведе до тест на дъното от миналата година в близост до 1.20. Кросът евро/йена слезе все пак на 120 при едномесечно дъно в четвъртък на 119.74 и далеч от 3-годишния връх от февруари на 127.71.

През уикенда Кипърската централна банка потвърди, че големите депозити в кипърските банки ще загубят около 60% от спестяванията над 100 000 евро, което е доста над първоначалните предложения за около 30-40%. Инвеститорите се опасяват, че шокът от тези вземания може да накара спестителите в нестабилните европейски икономики да прехвърлят спестяванията си към германските облигации и други сигурни активи.

В Рим президенъта Джорджо Наполитано свика 10 съветници, за да предложи серия от спешни мерки, които могат да бъдат подкрепени от всички партии в опит да се сложи край на патовата ситуация, която не позволява формирането на ново правителство - повече от месец след изборите. Ходът, който е в съответствие с дълга традиция в италианската политика, дава слаба надежда, че ще сложи край на разделението между партиите.

Йената не реагира силно след излизането на "Танкан" проучването, което показа, че плановете за капиталови разходи на компаниите са много по-слаби, отколкото икономистите предполагаха, дори и след натиска на премиера Шинзо Абе за монетарни облекчения, който даде сила на акциите през последните месеци. Долар/йена в крайна сметка слезе на 93.82, но остава над дъното от 18-и март на 93.45 и подкрепено от очакванията за силни монетарни облекчения от Японската централна банка по време на заседанието на 3-ти и 4-ти април. Прогнозите са, че ЯЦБ ще увеличи обема на купуваните облигации, както и падежа им, под ръководството на новия управител Харухико Курода. Голяма част от тези стимули обаче вече са калкулирани и долар/йена всъщност може да падне заради теглене на печалби. Все пак инвеститорите обръщат внимание и на контраста между ЯЦБ, която разширява стимулите, и ФЕД, който вече търси изход от стимулите. Това вероятно ще остави зелените пари добре подкрепени. Доларът поскъпна с 20.9% срещу йената през последните две тримесечия и удари три и половина годишен връх от 96.71 йени миналия месец, докато инвеститорите залагаха на радикални промени от ЯЦБ.

Австралийският долар остана вял на 1.0396 срещу американския си съименик. Във вторник валутата удари двумесечен връх на 1.0497.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25