Джордж Сорос: Златото вече загуби статута си на "инвестиция-убежище"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Известният инвеститор Джордж Сорос каза, че златото вече съсипа своя статут на "инвестиция-убежище", но той очаква централните банки да продължат да купуват благородния метал и това да го подкрепи около настоящи цени.

Златото разруши своя статут на убежище. Поради разочарование повечето инвеститори намаляват своите златни позиции, заяви Сорос в интервю през уикенда.

Но централните банки ще продължат да го купуват, така че не очаквам сериозно понижение на цените. Ако вие очаквате нови кризи, ще има случайни вихрушки или скокове в цените на благородния метал. По този начин златото изглежда доста волатилно ден за ден, но без ясно изразен тренд в дългосрочен план, смята Сорос.

През 2011-а година той заяви, че "балонът" на цените на златото се е раздул прекомерно и поради това Сорос намали наполовина своите позиции в най-големия световен фонд за благородния метал, т.нар. SPDR Gold Trust, до 600 хил. акции през последното тримесечие на 2012-а г. от 1,32 млн. акции през предходното тримесечие.

От началото на настоящата година цената на златото падна с близо 6% след 12 поредни години на възходящо движение, тъй като инвеститорите се насочиха към финансови активи с по-голям възвръщаемост, включително инвестиции в акции на водещите фондови борси. За разлика от златото, американският широк фондов индекс S&P500 се повиши с близо 9% от началото на годината, индексът на т.нар. "сини чипове" Дау Джоунс се покачи с 11,1%, а технологичният индекс Nasdaq с 6,1%.

Днес фючърсите на златото се намират в добро възходящо движение от 1,4% към 1577 долара за тройунция, но след като през миналата седмица беше ударено 10-месечно дъно от 1540 долара за тройунция.

За този известен отскок на златото влияние оказват петъчните по-слаби данни за работната заетост в САЩ през март, напрежението около Северна Корея, опасенията около "птичия" грип в Китай и рисковете за ново повишение на напрежението в еврозоната около Португалия.

Според анализатори ключовото събитие, което ще определи посоката на движение на благородния метал през настоящата седмица, могат да се окажат протоколите от последното заседание на Федералния резерв (в сряда), които да изяснят дали ФЕД ще обмисли или не скорошна промяна (понижение) на своята програма за "количествени улеснения" (покупките на американски ценни книжа за 85 млрд. долара на месец).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15