Доларът и еврото с нови многогодишни върхове спрямо йената

Снимка: Архив

"Свободното падане" на йената продължава и през днешната търговия на валутния пазар, като доларът удари нов близо четиригодишен връх от 99,00 йени (най-високо негово ниво от юни 2009-а година насам), а еврото се повиши до тригодишен връх от 128,69 йени (най-високо ниво от януари 2010-а година насам).

Продължаващите разпродажби на японската валута са факт, след като днес Японската централна банка официално стартира своята нова агресивна парична политика, която беше одобрена на заседанието на банката в четвъртък и има „съмнителната“ задача да пребори инфлацията до края на 2014-а година.

ЯЦБ проведе своите първи покупки на японски облигации и посочи, че ще купува държавни ценни книжа (т.нар. JGB) с падежи между 5 и 10 години за 1 трлн. йени и дългосрочни JGB-та с падеж над 10 години за 200 млрд. йени.

През миналата седмица новият шеф на банката Курода обяви, че ЯЦБ ще инжектира около 1,4 трлн. йени в икономиката за по-малко от две години (до края на 2014-а) и това даде начало на драматична обезценка на японската валута.

Днешният спад на йената се подсили от "информация" по медиите, че голямата японска банка Mitsubishi UFJ планира да закупи американското поделение за заеми в областта на недвижими имоти на най-голямата немска банка Дойчебанк. Според тази информация, Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. е споделила, че ще преговаря за поглъщането на американското поделение на Дойчебанк в размер на 3,7 млрд. долара.

Това само подсили днешните нови агресивни продажби на йени и доведе до покоряването на поредни многогодишни върхове за долара и единната европейска валута.

Силното възходящо движение на американската валута може да се задълбочи и над 99,00 йени към следващата важна техническа зона около 99,80/100,00 (50%-тна корекция на последния средносрочен спад на долара от върха около 124,14 йени от юни 2007-а до рекордното негово дъно от края на 2011-а година около 75,57 йени и важна опциона бариера в 100,00 йени) с поглед дори към следващата важна област около 101,22/68 йени (важни бивши дъна на долара от края на 1999-а година и бивш връх от април 2009-а).

От своя страна европейската валута сякаш има потенциал да поскъпне към 129,00 и до 130,00 йени, но с потенциал дори да достигне ключовата техническа зона на съпротива около 131,85/132,00 йени (около 50%-тната корекция на целия средносрочен спад на еврото от неговия рекорден връх около 167,00 йени от юли 2008-а до дъното около 94,12 йени от юли 2002-ра година).

Агресивната парична политика на ЯЦБ продължава да оказва солидна подкрепа на акциите на японските компании, като фондовият индекс Nikkei се повиши с нови 2,8%, достигайки близо петгодишен връх от 13 192 пункта.

Дали може нещо да спре рязкото обезценяване на японската валута?

Според анализатори и икономист това може да стане факт с наближаване на пролетната среща на Г-7 и страните от Г-20 във Вашингтон, която започва на 20-и април. Не е изключено в близките дни да започнат и „оплаквания“ от Европа и Китай относно силната обезценка на йената и рязкото поскъпване на еврото и китайския юан. Това може да даде мотив за временно прибиране на печалби от отворените "къси" позиции в йени (от продадените в последните дни йени), което да ограничи нейния много силен спад. Но по-трайно спиране на тенденцията на рязко обезценяване на йената ще бъде факт, само ако и властите в САЩ също започнат да изразяват опасение от настоящата политика на ЯЦБ. Поне на този етап обаче, американските власти сякаш окуражават предприетата агресивна политика от централната банка на Япония.

Дори шефът на МВФ Кристин Лагард приветства предприетите от ЯЦБ нови стъпки на реформи. Но тя добави, че има ограничение за ефективността на настоящата парична политика във връзка с усилията на японските власти да преборят дефлацията и да съживят икономиката.

Графика долар/йена (на седмична база)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25