Еврото консолидира под сутрешния триседмичен връх от 1,3068 долара

Снимка: Архив

През азиатска търговия еврото успя да пробие над добрите оферти "продава" около 1,3040/50 долара, покачвайки до нов триседмичен връх от 1,3068 долара. Това ново поскъпване на единната европейска валута стана факт след поредното негово силно възходящо движение спрямо йената, като еврото удари тригодишен връх около 129,93 йени.

Единната европейска валута продължава да намира подкрепа от намаляващото напрежение на европейския "периферен" дългов пазар, като лихвите по 10-годишните книжа на Италия се понижиха до 4,34% (върнаха се към нивата отпреди италианските избори в края на февруари), а на 10-годишни испански облигации се понижиха до 4,74% (най-ниските нива за годината).

Основна причина за това са спекулациите, че японските инвеститори са започнали да пренасочват свои капитали от японския дългов пазар (след мащабните парични стимули на новото ръководство на Японската централна банка) към по-високо доходни инвестиции, в т.ч. покупки на европейски дългови облигации.

Днешният риск-апетит и възходящо движение на глобалните фондови борси (след солидния ръст на печалбата на американския гигант Aloca и доста ниската инфлация в Китай) оказва допълнителна подкрепа за еврото и останалите основни валути спрямо долара и йената.

Това помогна за новото сутрешно възходящо движение на еврото до триседмичен връх от 1,3068 долара, преди да последва известно понижение към 1,3004, отчасти като реакция на днешните слаби данни от Германия (спад на износа и вноса през февруари) и от Франция (разширяване на търговския и бюджетния дефицити).

Но добрият интерес за покупки на единната европейска валута около 1,3000/1,2990 ограничи това негово слабо низходящо движение и сега еврото отново опитва поскъпване към близките оферти "продава" около 1,3060/70 долара.

Необходим е пробив на тях (над 1,3075 долара) за задълбочаване на негово възходящо движение към следващите оферти "продава" около 1,3090/1,3110 долара и към ключовата техническа зона на съпротива пред еврото около 1,3100/35 областта.

Интерес за покупки на единната европейска валута продължава да има към 1,3005/1,2990 преди следващите оферти "купува" около 1,2970/50.

Само пробив на еврото под 1,2950 или над 1,3140/50 долара ще даде по-ясна посока на движение на единната европейска валута в следващите дни на търговия.

В последно време европейските инвеститори сякаш "игнорират" потенциално негативните за еврото фактори: продължаващата политическа криза в Италия, модела за решаване на "кипърската криза", възникналите фискални проблеми в Португалия след решението на португалския конституционен съд и продължаващата икономическа рецесия в еврозоната. Но тези фактори ще продължават да натежават върху инвеститорското доверие и би трябвало да предотвратят едно по-силно задълбочаване на настоящата възходяща корекция на единната европейска валута.

Днешните по-добри данни за британското производство подкрепиха лирата стерлинг, тъй като те намалиха опасенията, че икономиката на Великобритания ще изпадне в т. нар. "тройна рецесия" в началото на 2013-а година - трета поредна рецесия само в рамките на последните пет години. Паундът се повиши към 1,5324 долара, но на този етап офертите "продава" около 1,5320/30 и следващите към 1,5350/60 ограничават едно по-дълбоко негово възходящо движение.

До края на днешната търговия интерес ще представляват икономическите данни от САЩ за запасите и продажбите на едро (от 17:00ч.), както и поредната серия изказвания на видни представители на Федералния резерв, преди утре вечерта да станат ясни протоколите от последното заседание на ФЕД, което беше проведено в края на месец март.

Графика на евро/долар (на дневна база)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25