Еврото удари двумесечен връх спрямо долара и тригодишен връх спрямо йената

Снимка: Архив

Еврото подновява своето възходящо движение в сила от началото на април, като удари двумесечен връх от 1,3136 долара и нов тригодишен връх от 130,82 йени.

Вчерашните протоколи от последното заседание на ФЕД на САЩ дадоха индикации, че вече активно се дискутира възможността за понижение на размера на програмата за "количествени улеснения" (покупките на американски ценни книжа за 85 млрд.долара на месец) през втората половина на годината. Това помогна, но само за кратко, за повишение на долара и спад на единната европейска валута до 1,3043.

Но участниците на глобалните финансови пазари акцентират на факта, че последното заседание на ФЕД беше проведено след силните данни за американския пазар на труда през февруари (268 хил. нови работни места) и преди разочароващите данни за месец март (едва 88 хил.). Това предполага, че на този етап ФЕД ще продължи с настоящата агресивна политика на стимули, което е негативен фактор за долара спрямо останалите основни валути, с изключение на японската йена.

Еврото поднови своето възходящо движение от сутрешното дъно в 1,3043 долара, като основна движеща сила остава неговото продължаващо поскъпване спрямо йената след предприетата от ЯЦБ агресивна парична политика през миналата седмица.

Продължаващото и днес солидно възходящо движение на европейските фондови пазари (следвайки рекордните върхове на основните индекси на Уолстрийт от снощи) също оказва подкрепа за единната европейска валута, тъй като добрият риск-апетит на фондовите борси е негативен фактор за статута на долара на "валута-убежище" (при напрежения на финансовите пазари).

Днес еврото намира известна подкрепа и от проведения успешен аукцион за емитиране на нови средносрочни и дългосрочни дълги книжа в Италия (постигнатите по-ниски средни лихви, макар и при относително слаб интерес за покупки), както и от продължаващото понижение на лихвите на европейските "периферни" държавни облигации в следствие на оставащите в сила спекулации, че японски инвеститори може да пренасочат средства от японския към дълговия пазар в еврозоната.

Всичко това провокира поредно поскъпване на единната европейска валута и преди малко тя достигна двумесечен връх от 1,3136 долара и ново тригодишен връх от 130,82 йени.

Но към 1,3130/50 долара продължава да има добър интерес за продажби на евро (около бившия негов връх около 1,3134/35 долара от 8-и март; важните 100 дневни и 55 дневни плъзгащите се средни) и само по-траен пробив над тях и повишение на единната европейска валута над 1.3161/62 (бивш негов връх от 28-и февруари) ще задълбочи цялото негово възходящо движение от 4-месечното "двойно дъно" около 1,2751/46, което беше ударено на 4-ти април и 27-и март тази година. Само в този случай, еврото ще прицели нивата около 1,3200 долара и дори следващата важна техническа зона на съпротива около 1,3230/50 долара.

Оферти "купува" за единната европейска валута има около 1,3050/40 долара (около сутрешното негово часово дъно и бивш връх от 5-и април) преди следващия интерес за покупки към 1,3005/00 (около дъното на еврото от 9-и парил). Само спад на еврото под 1,3000 долара ще постави под въпрос негово възходящо движение и то може да се окаже под натиск от продажби към и дори под 1,2970/65 (неговото дъно от 8-и април).

Въпреки днешното ново поскъпване на единната европейска валута, търговията изглежда предпазлива преди започващата утре важна двудневна среща на Еврогрупата в Дъблин. Падежите на серия опции за евро/долар следобед в областта 1,3125/1,3070 долара могат допълнително да ограничи неговото поскъпване, но само ако еврото не успее да пробие над 1,3130/60 важната близка зона на съпротива.

На този етап сякаш остават на заден план основните негативни фактори пред еврото – въпросите за политическата криза в Италия, спасителната програма за Кипър, дълговите проблеми в Португалия, банковите проблеми в Словения и продължаващата рецесия в еврозоната.  Но изглежда малко вероятно те да бъдат напълно игнорирани от участниците на валутните пазари на фона на стартиращата утре среща на финансовите министри от еврозоната.

Графика на евро/долар (на дневна база)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25