Кипърският финансов министър: Централната банка ще трябва да продаде част от златните резерви

Снимка: Архив

Финансовият министър Харис Георгиадис каза, че правителството на Кипър планира да продаде част от своите златни резерви през следващите месеци, решение което ще трябва да бъде одобрено от Централната банка на малката островна държава.

Конкретните детайли ще бъдат формулирани първоначално от Борда на Централната банка, заяви той в интервю за телевизия Блумбърг. Това очевидно е голямо решение за нас, посочи Георгиадис.

Кипърският президент Никос Анастасиадис се опитва да "отключи" договорените заеми за 10 млрд. евро от страна на еврозоната и МВФ, но за да направи това, той трябва да намери вътрешни кипърски средства в размер на 11 млрд. до 13 млрд. евро чрез редица строги мерки за икономии в т.ч. еднократният данък върху банковите депозити над 100 хил. евро в двете най-големи кипърски банки, както и чрез продажби на част от златните резерви на страната.

На 9-и април Европейската комисия заяви, че Кипър се е ангажирал да продаде част от своите резерви в злато за около 400 млн.евро, като тази новина беше една от основните причини за бруталната обезценка на благородния метал от над 14% само в рамките на два дена (в петък и понеделник). Кипърската централна банка се опита да опровергае тази информация, като президентът на банката Паникос Деметриадис заяви през миналата седмица, че кипърското правителство няма право да продава от златните резерви без неговото съгласие.

Централната банка на Кипър управлява държавните златни резерви, които са в размер на около 13,9 метрични тона, според данни на Световния златен съвет.

Спекулациите, че продажбите на златни резерви от Кипърската централна банка могат да бъдат последвани в бъдеще от подобни продажби на златни резерви и от други "проблеми" страни-членки на еврозоната, помогна за най-драматичния от повече от 30 години насам спад на цената на благородния метал. Докато Кипър е едва на 59-о място в класацията за държавните златни резерви чрез своите около 13,9 тона, другите страни с дългови проблеми в региона имат далеч по-големи златни резерви. Гърция е на 33-то място с активи в злато за 111,9 тона, Испания е на 20-о място с 281,6 тона, Португалия е на 14-о с 382,5 тона и Италия е на 4-то място в света със златни резерви за цели 2451,8 метрични тона.

Тези спекулации за възможни предстоящи продажби на златни държавни резерви в комбинация с намалелите очаквания на инвеститорите за риск от по-висока инфлация в световен план (дори има страхове за риск от дефлация?), както и пробивът на цените на златото под ключови бивши негови технически нива на подкрепа, доведе до резкия негов спад от 14% от петък до вчерашното ново двугодишно дъно около 1321 долара за тройунция.

От това дъно последва известна възходяща корекция след "информации", че някои централни банки (като Централната банка на Шри Ланка) и спекулативни инвеститори (като големия фонд BlackRock Inc.) могат да използват ниските нива за „физически“ (реални, а не спекулативни) нови покупки на благородния метал. Това доведе до вчерашен отскок на златото към 1402 долара за тройунция, след което благородния метал се намира в известна консолидация около 1360/1400 областта.

Сега важна близка зона на съпротива (и интерес за продажби) на златото лежи около 1400/35 (вчерашния връх към 1402 и важната 200 седмична пълзяща средна около 1430/35). Само повишение на златото над нея може да доведе до по-добър негов отскок към 1480/1500 (бивше дъно от 12-ти април и бивш връх от 15-ти април). Ключова зона на съпротива пред благородния метал лежи около 1522/55 (серията важни бивши дъна от края на 2011-а година и месец май 2012-а година, важно бивше дъно за настоящата година около 1555 долара от февруари). Само поскъпване на благородния метал обратно над нея ще отмени неговото силно низходящо движение.

Близка подкрепа и оферти "купува" за златото има около 1370/50 долара, преди вчерашното двугодишно негово дъно около 1321 долара за тройунция. Важната техническа зона на подкрепа за златото лежи около 1308/1300 долара (около бившето дъно от януари 2011-а година и 50%-нта корекция на последното многогодишно поскъпване на златото от дъното около 682 долара от октомври 2008-а до рекордния негов връх от 1920 долара от август 2011-а година). Само пробив под нея може да задълбочи срива на благородния метал към 1265/60 (бивши върхове от юли 2010-а година).

Графика на злато/долар (на седмична база)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15