Еврото продължава с доброто възходящо движение в края на европейската търговия

Снимка: Архив

Еврото се намира в добро възходящо движение на валутния пазар, като успя да пробие над важните оферти "продава" около 1,3150/60, поскъпвайки към нов връх за седмицата около 1,3184 долара. Единната европейска валута се повиши и до нов връх за седмицата около 0,8490 британски лири и към връх за деня от 130,21 йени.

В подкрепа на днешното възходящо движение на еврото са поредните силни данни от Германия (за индустриалното производство), които показват, че водещата икономика в еврозоната отново набира скорост в началото на годината след спада на БВП с 0,6% в края на 2012-а година. Това сякаш намалява очакванията на финансовите пазари за скорошно ново понижение на лихвите от ЕЦБ. Еврото намира подкрепа и от продължаващото понижение на лихвите на държавните облигации на европейския периферен дългов пазар.

Поредното повишение (риск-апетит) на европейските фондови борси от своя страна е негативен фактор за долара и йената, тъй като те продължава да губят статута на "валути-убежище".

Повод за последното повишение на еврото над важната зона на съпротива около 1,3150/60 долара даде изявление на члена на ЕЦБ - Мерш в което той намекна, че банката действително търси начини да рестартира пазара на обезпечени ценни книжа (ABS книжа) и пътища за подпомагане на кредитирането на малките и средни по размер компании в еврозоната.

Но за втори пореден месец евро/долар продължава да се търгува в диапазона 1,2950-1,3250 долара. Въпреки текущото повишение на единната европейска валута, участниците на валутните пазари остават предпазливи с оглед продължаващите опасения, че слабото икономическо развитие в еврозоната може да принуди в крайна смета ЕЦБ отново да понижи лихвата и дори да въведе отрицателна лихва по банковите депозити.

Сега оферти "продава" за еврото се разполагат около 1,3200 долара (с оглед утрешния падеж на опции за 1 млрд. евро), но само негово повишение над 1,3218 (бивш връх от 2-ри май) и над двумесечния връх от 1-ви май около 1,3243 долара ще даде импулс за по-дълбоко възходящо движение на единната европейска валута.

Близка подкрепа и оферти "купува" за еврото има около 1,3155/50 долара (нива с падежи на опции утре следобед), преди следващата област на подкрепа около 1,3125/00 (опции с падеж утре следобед). Само спад на единната европейска валута под 1,3070/33 (серията дъна на еврото от 3-ти май до днес) може да доведе до подновяване на неговото низходящо движение към ключовата област около 1,2980/55 (важната 200-дневна пълзяща-средна и дъно от 24-ти април около 1,2955 долара).

Графика на евро/долар (на дневна база)

Според участници на валутния пазар, дали евро/долара ще пробие горния или долния край на диапазона на търговия 1,2950-1,3250 може да зависи до голяма степен от движението на евро/йена. Ако единната европейска валута успее в скоро време да "превземе" върхове от 130,41/67 йени (върхове от 6-ти май и от 22-ри април) и след това пробие важния многогодишен връх около 131,12 йени от 11-ти април, това би дало мотив за по-дълбок възходящо движение на еврото и спрямо долара.

Графика на евро/йена (на дневна база)

Утре се очаква доста тънка и неликвидна европейска търговия, тъй като редица страни от континентална Европа ще почиват за католическия празник Възнесение Господне (40 дена след католическия Великден). Това може да провокира спекулативен опит за "измъкване" на евро/долар и евро/йена от продължаващия вече втори пореден месец диапазон на търговия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25