Ръст на долара на валутния пазар след солидните данни за пазара на труда в САЩ

Снимка: Архив

Доларът намери подкрепа от днешните доста добри данни за седмичните молби за помощи при безработица в САЩ, които паднаха до най-ниските нива от началото на 2008-а година - пореден знак за продължаващо подобрение на пазара на труда.

Американската валута намери подкрепа и от коментарите на шефа на ФЕД на Филаделфия Плосер, който отново постави под съмнение ефикасността на програмата на ФЕД за покупки на американски ценни книжа.

След данните има рязко повишение на долара спрямо йената от сутрешното негово дъно около 98,64 йени към 99,40 йени с поглед към 99,45 (бивш връх от 6-и май) и дори обратно към ключовата зона на съпротива за американската валута около 99,85/100,00 йени (важните тазгодишни върхове на долара от 22-ри и от 11-и април и 50% корекция на последния солиден спад на долара от върха 124,14 от юни 2007-а година до дъното 75,57 от края на октомври 2011-а; важната опциона бариера в 100,00 йени).

Графика на долар/йена (на дневна база)

Доларът поскъпва и спрямо останалите основни валути както в резултат на добрите данни за пазара на труда в САЩ, така и в следствие на днешния спад на риск-апетита на фондовите борси (слабото негативно движение на акциите в Европа и в началото на търговията на Уолстрийт).

Еврото падна рязко обратно към 1,3100 долара след вчерашния негов отскок до 1,3194 долара. Негативно влияние върху еврото днес оказаха и поредните тревожни данни за безработицата в Гърция и Португалия, както и известно повишение на лихвите на европейския "периферен" дългов пазар въпреки успешния аукцион за емитиране на испански средносрочни и дългосрочни държавни облигации. Низходяща ревизия на прогнозите на ЕЦБ за икономическия растеж и за инфлацията в еврозоната през настоящата година подновиха спекулациите, че банката ще продължи с политиката на понижение на лихвите и с други стимулиращи мерки, въпреки че силните индустриални данни от Германия през предишните два дена сякаш парираха част от тези очаквания.

На валутния пазар се заговори, че зад текущото общо рязко поскъпване на долара (в т.ч. и спрямо британската лира, която падна до ново дъно за деня около 1,5485 долара въпреки силните индустриални данни от Острова и очакваното решение на АЦБ да не промени настоящата си политика) стоят агресивни доларови покупки от страна на голям хедж фонд.

Сега интерес за покупки на евро има около 1,3100 долара и след това към 1,3080/70 (около дъната от 8-и и 7-и май), като само негов спад под 1,3053/33 (дъната от 6-и и 3-ти май) може да поднови неговото низходящо движение.

Графика на евро/долар (на дневна база)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25