Доларът мачка останалите основни валути

Снимка: Архив

Американската валута поскъпва спрямо всички останали основни валути, като основна причина за това е неговото рязко повишение спрямо йената до нов 4-годишен връх около 101,66 йени.

Възходящото движение на "зелените пари" започна снощи, след като макрофондове и т.нар. "инвеститори с реални пари" започнаха отново да оценяват възможността за по-скорошно намаляване на обема на покупки на американски ценни книжа от Федералния резерв (намаляване на месечния размер на такива покупки под настоящите 85 млрд. долара към края на годината). Повод за това дадоха вчерашните солидни (ниски) данни за седмичните молби за помощи при безработица в САЩ, които са факт след доста добрите официални данни за американския пазар на труда през април, оповестени преди седмица (миналия петък). Изявлението на шефа на ФЕД на Филаделфия Плосер в тази посока също даде повод за подобни спекулативни очаквания.

И докато отново се заговори за възможно постепенно намаляване на агресивната парична политика на ФЕД към края на годината, финансовите пазари продължават да очакват запазване на агресивната парична политика на ЯЦБ и евентуални нови стимулиращи мерки от страна на ЕЦБ (и от другите централни банки?). Именно това изглежда е в основата на рязката промяна в нагласата на редица участници на валутния пазар в полза на американския долар.

Снощи доларът успя да пробие над бившата ключова негова зона на съпротива около 99,85/100,00 йени (важни бивши върхове от 22-ри и 11-и април; 50% корекция на последния средносрочен спад на долара от 124,14 върха от юни 2007-а година до 75,57 дъното от края на октомври 2011-а година и ключова опциона бариера в 100,00 йени). Говори се, че за това рязко поскъпване на американската валута са допринесли агресивни доларови покупки от хедж фондове и от страна на голяма американска инвестиционна банка, която е закупила до 4,2 млрд. долара за сметка или на животозастрахователни фирми, или за централни банки (азиатски?). Имаше и солидни долари покупки от играчи от Близкия изток, както и вероятно доларови покупки, заложени в автоматични системи за търговия, след като американската валута успя да пробие над 99,50 йени.

Всички това доведе до пробив на долара над важното опционо ниво в 100,00 йени, над което бяха активирани масирани по обем стопове на къси долари позиции и това ускори неговото възходящо движение до нов 4-годишен връх около 101,66 йени през днешната търговия.

Оповестените седмични данни за японските покупки на чуждестранни облигации помогнаха за това ново понижение на йената, въпреки че реакцията от тези данни изглежда малко "преувеличена".

Заговори се и за възможността Китайската централна банка да промени процентното съотношение на своите валутни резерви в полза на американската валута, което също помогна за общото поскъпване на долара.

Рязкото повишение в долар/йена доведе до общо поскъпване на американската валута, като еврото и британската лира падат към двуседмични дъна съответно от 1,2990 долара и от 1,5383 долара. Доларът успя да поскъпне до 8-месечен връх от 0,9587 швейцарски франка и до 10-месечен връх спрямо австралийския долар около 1,0040.

Доларовият индекс (тегловната стойност на американския долар спрямо останалите шест основни валути: евро, паунд, йена, франк, австралийски и канадски долари) достигна двуседмичен връх от 82,86 пункта.

Новото низходящо движение в евро/долар обаче се ограничи до 1,2990 долара, като единната европейска валута намира подкрепа от нейните добри покупки спрямо йената (до 132,16 йени - най-високо ниво от началото на 2010-а година насам), спрямо швейцарския франк (еврото поскъпна към 4-месечен връх от 1,2460 франка) и спрямо австралийския долар (еврото поскъпна до тримесечен връх около 1,2977).

Днешният успешен аукцион за краткосрочни дългови книжа на Италия (лихвата по едногодишните книжа падна до най-ниските нива от старта на еврозоната), както и добрите данни за търговския баланс на Германия през март също оказват известна подкрепа за еврото. Продължава да се говори за интерес за покупки на евро около и под 1,3000 долара от страна на азиатски централни банки с оглед процес на диверсификация на техни доларови резерви (продажби на част от закупените долари при провежданите от тях интервенции, целящи ограничаване на собствените им валути).

Сега оферти "купува" за еврото има около 1,3000/1,2990 долара (около днешното дъно; бивши дъна от 26-и и 25-и април; важната 200-дневна пълзяща-средна) и след това към 1,2970/50 (около важното дъно на еврото от 24-ти април около 1,2955/54 долара). Стопове на дълги позиции в евро има пласирани под 1,2950 долара и само тяхното прицелване може да доведе до по-солидно низходящо движение на евро/долар към 1,2936/20 (опции с падеж в 17:00 ч. в 1,2920 и  61,8% корекция на цялото поскъпване на еврото от 1,2746 дъното от 4-ти април до 1,3243 върха от 1-ви май).

Оферти "продава" за еврото има около 1,3030/50 долара (към бившите дъна от 2-ри и 3-ти май около 1,3033/37; днешен сутрешен връх към 1,3050) и след това към 1,3070/80 (около 21-дневната пълзяща-средна). Но само отскок на единната европейска валута над 1,3095/1,3115 (опци с падеж следбоед в 1,3100; 100 часовите и 200-часовите пълзящи-средни) ще отмени новия до голяма степен "спекулативен" опит за по-сериозна обезценка на еврото.

От техническа гледна точка, участниците на валутния пазар са настроени за по-дълбок спад на евро/долар. Само пореден неуспех за по-траен пробив на еврото под 1,3000/1,2950 долара може да хване спекулативните играчи погрешно доста къси в евро (дълги в долари) преди уикенда и това да провокира нов опит за отскок в евро/долар.

Графика на евро/долар (на дневна база)

Днес няма важни икономически данни, които да повлияят на финансовите пазари в т.ч. и на валутния пазар. Но внимателно ще се следи изказването на шефа на ФЕД Бен Бернанке на конференция на Чикагския Федерален резерв (от 16:30 ч.). С оглед серията доста добри икономически данни от САЩ в последно време (официалните данни за пазара на труда през април и вчерашните доста ниски седмични молби за помощи при безработица), финансовите пазари отново започват да оценяват възможността за по-скорошно намаляване на размера на агресивната програма на ФЕД за покупки на американски ценни книжа (за 85 млрд. долара на месец). Инвеститорите ще следят внимателно какво ще каже Бернанке по повод на настоящата програма на ФЕД за "количествени улеснения" на фона на тези последни добри американски данни.

Известен интерес ще представлява и стартиращата днес в Лондон двудневна среща на финансовите министри и централни банкери на индустриално развитите страни от Г-7 и дали на тази среща ще бъде обсъждан по-сериозно въпроса с обмените валутни курсове на фона на новата рязка обезценка на йената. Очаква се Г-7 да обсъдят и възможни мерки в подкрепа на слабото глобално икономическо възстановяване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25