Японските инвеститори купуват чуждестранни облигации и това задълбочи спада на йената на валутния пазар

Снимка: Архив

Японските инвеститори остават нетни купувачи на чуждестранни държавни облигации през последните две седмици, което подсилва пазарните очаквания, че настоящата агресивна парична политика на Японската централна банка ще доведе до пренасочване на японски капитали от вътрешния пазар към по-високодоходни чуждестранни активи.

Японските инвеститори са закупили чуждестранни държавни облигации за 514,3 млрд. йени през последните две седмици, след като те продадоха чужди дългови книжа за 3,4 трлн. йени през предходните 6 месеца.

Оповестените днес от японското финансово министерство данни за финансовите транзакции за седмицата до 4-ти май показват, че японските инвеститори са били нетни купувачи на чуждестранни акции за 28 млрд. йени, нетни купувачи на чужди дългови книжа за 309,9 млрд. йени и нетни продавачи на финансови инструменти на паричния пазар за 54,9 млрд. йени.

Това означава, че японските инвеститори са били нетни продавачи за 283,1 млрд. йени (нетен отлив на японски активи от страната навън).

В същото време чужди инвеститори са били нетни продавачи на японски акции за 26,2 млрд. йени, нетни купувачи на японски държавни облигации за 267 млрд. йени и нетни продавачи на финансови инструменти на японския паричен пазар за 123,8 млрд. йени. Това означава, че чуждите инвеститори са били нетни купувачи на японски активи за 117,0 млрд. йени.

Според анализатори днешните данни потвърждават отчасти теорията, че оповестената в началото на април агресивна парична политика на ЯЦБ може да доведе до пренасочване на японски инвестиции от страната към по-атрактивни финансови инструменти зад граница. Именно тази теория беше в основата на рязката обезценка на японската йена на валутния пазар в седмиците след решението на ЯЦБ.

Но въпреки че днешните данни показват нетни покупки на чужди облигации от японски инвеститори за втора поредна седмица, това е факт след пет поредни седмици на японски нетни продажби на чуждестранни дългови книжа. Това означава, че поне на този етап придвижването на японски капитали от страната навън е относително умерено и едва ли би било основна причина за новия рязък спад на японската йена, който започна от снощи.

Снощи доларът поскъпна рязко на валутния пазар, след като макрофондове и т.нар. "инвеститори с реални пари" изглежда отново започнаха да оценяват възможността за по-скорошно намаляване на обема на покупки на американски ценни книжа от Федералния резерв (намаляване на месечния размер на такива покупки под настоящите 85 млрд.долара). Повод за това дадоха вчерашните солидни (ниски) данни за седмичните молби за помощи при безработица в САЩ, които са факт след доста добрите официални данни за американския пазар на труда през април, оповестени преди седмица (миналия петък). Изявлението на шефа на ФЕД на Филаделфия Плосер също даде повод за подновени спекулативни очаквания.

Доларът успя да пробие над бившата ключова негова зона на съпротива около 99,85/100,00 йени (важни бивши върхове от 22-ри и 11-и април; 50% корекция на последния средносрочен спад на долара от 124,14 върха от юни 2007-а година до 75,57 дъното от края на октомври 2011-а година и ключова опциона бариера в 100,00 йени). Говори се, че за това рязко поскъпване на американската валута са допринесли агресивни доларови покупки от хедж фондове и от страна на голяма американска инвестиционна банка, която е закупила до 4,2 млрд. долара за сметка или на животозастрахователни фирми, или за централни банки (азиатски?). Имаше и солидни долари покупки от играчи от Близкия изток, както и вероятно доларови покупки, заложени в автоматични системи за търговия, след като американската валута успя да пробие над 99,50 йени.

Всички това доведе до пробив на долара над важното опционо ниво в 100,00 йени над което бяха активирани масирани по обем стопове на къси долари позиции и това ускори неговото възходящо движение до нов 4-годишен връх около 101,20 йени през днешната азиатска търговия.

Днешните седмични данни за японските покупки на чуждестранни облигации помогнаха за това ново понижение на йената, въпреки че реакцията от тези данни изглежда малко "преувеличена". Започващата днес среща на финансовите министри и централни банкери на страните от Г-7 във Великобритания може да ограничи този подновен спад на йената, тъй като на срещата вероятно ще има поредно обсъждане на въпроса в обмените валутни курсове.

Сега близки оферти "продава" за долара има около 101,20/35 йени (новия днешен 4-годишен връх и важни бивши дъна на долара от края на 1999-а и началото на 2000-а година) и следващи по-добри оферти "продава" към 101,40/50 йени (около важния бивш доларов връх от април 2009-а година около 101,44/45 йени; важна близка опциона бариера в 101,50 йени).

Оферти "купува" за долара има около 101,00 йени (опции с падеж в 17:00ч.) и след това към 100,55/50 (около сутрешното часово дъно и опции с падеж следобед в 100,50 йени). Сега вече близка ключова подкрепа за долар/йена лежи около 100,00/99,90 йени (бившата ключова съпротива и бивши върхове от април месец; опции с падеж следобед в 100,00 йени). Само спад на долара обратно под 100,00/99,90 йени и след това под 99,45 (бивш негов връх от 6-и май) може да отмени новото негово възходящо движение. Но само негов спад под вчерашното дъно около 98,57 йени може да даде сигнал за оформен по-значим връх на долара.

Във възходяща посока само пробив на долара над серията оферти "продава" към 101,20/35 и най-вече над 101,40/50 йени, ще даде импулс за задълбочаване на възходящото негово движение към 101,70/85 (бивши дъна на долара от края на 2004-а и началото на 2005-а година) и към 102,00 (следваща важна опциона бариера).

Графика на долар/йена (на седмична база)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25