Доларът продължава да поскъпва, еврото стабилизира в ниските нива

Снимка: Архив

Доларът продължава да се търгува във високите нива спрямо останалите основни валути с оглед добрия икономически растеж в САЩ на фона на проблемите в Китай и най-вече на тези в еврозоната. Засилващите се очаквания, че ФЕД ще започне да намалява обема на програмата за месечни покупки на американски ценни книжа за 85 млрд. долара през следващите месециж също продължава да оказа подкрепа за американската валута.

Днешното ново добро възходящо движение на фондовия пазар на Уолстрийт подкрепи долара спрямо йената и сега той опитва ново повишение над 102,00 йени с поглед към 4-годишния връх около 102,15, който беше достигнат в началото на таз седмичната търговия.

Той продължава да набира скорост и спрямо т.нар.стоково-зависими валути, като австралийският долар се срина до 11-месечно дъно около 0,9895 долара (с оглед днешните официални прогнози за по-слаб икономически растеж на Австралия и за доста голям бюджетен дефицит в страната през тази и следващата година). Новозеландският доларът от своя страна падна към 8-седмично дъно около 0,8211 американски долара.

Има нов солиден спад и на британската валута, която преди малко удари триседмично дъно около 1,5227 долара с оглед напрежението преди утрешния важен "Тримесечен инфлационен доклад" на Английската централна банка.

Еврото от своя страна продължава да се търгува нервно, но без ясно изразена посока, в ниските нива между офертите "купува" около 1,2950/35 долара и офертите "продава" към 1,3030/50 долара, като инвеститорите са в очакване на утрешните важни предварителни данни за БВП на Франция, Германия и на цялата еврозона за първото тримесечие на годината.

По-рано през деня имаше резки колебания на еврото на валутния пазар след оповестените разнопосочни икономически данни от Германия и еврозоната. Единната европейска валута отбеляза спад обратно под 1,3000 долара като първа реакция на разочароващите данни за ZEW бизнес индекса в Германия през май. Последвалите доста по-добри от очакваните данни за индустриалното производство в еврозоната през март парираха този нов натиск върху еврото и то отскочи до връх за деня около 1,3030 долара, тъй като данните сякаш дават поредна надежда за скорошен край на рецесията в региона.

Еврото намери известна подкрепа и от новините за солиден интерес към новия синдикален дългов акуцион за 10-годишни испански облигации и добрия интерес към краткосрочните испански книжа (6-месечни и 12-месечни книжа).

Но този отскок се използва за пореден път от спекулативни играчи и от макро и хедж фондове за нови продажби на евро, тъй като продължават опасенията около икономическата криза в еврозоната и спекулациите, че това ще принуди ЕЦБ да предприеме нови стимулиращи мерки.

Общото възходящо движение на долара на валутния пазар доведе до нов спад и на евро/долар, като единната европейска валута падна до 1,2946 долара. Но този пореден натиск върху еврото отново се ограничи над важната негова техническа подкрепа около 1,2941/35 (дъната от петък и вчера около 1,2941/35 и 61,8%-на корекция на последното възходящо движение на еврото от 1,2746 дъното от 4-ти април до 1,3243 върха от 1-ви май). Продължава да се говори за интерес за покупки в ниските нива от Азиатски централни банки с оглед диверсификация на техните доларови валутни резерви. Това отново ограничи натиска върху единната валута и към края на европейската търговия евро/долар отскочи обратно към 1,3000 долара. Има нови покупки и в евро/йена, като еврото се повиши до пореден тригодишен връх около 132,44 йени - главно като реакция на доброто възходящо движение на пазарите на акции в САЩ и Европа, което провокира нови общи продажби на японската валута.

Утре следобед има серия падежи на опции за евро/долар в 1,2970, в 1,3000 и в 1,3050 и това отново може да окаже гравитиращ ефект за еврото на валутния пазар.

Дали единната европейска валута ще опита спад под важната негова подкрепа около 1,2946/35 или ще опита по-добра възходяща корекция ще зависи до голяма степен от утрешните ключови данни за БВП на еврозоната.

Графика на евро/долар (на дневна база)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25